Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sådant som är Gretzky

I en replokal på Frösön förbereder sig rockbandet Gretzky för fredagens spelning på Club Corazon. LT hälsar på och får klart för sig vad som gäller, och vad som absolut inte gör det.

Johan Hedström och Gabriel Röhdin har åkt från Åre där de jobbar som afterskimusiker, tillsammans med Olle Ackeflo som kommer sent. Före honom anländer Staffan J Berntsson, som tidigare spelade trummor i Årebandet John Duva. Tillsammans utgör de Gretzky, ett rockband som sedan i somras spelat in en demo och gjort en spelning på rockbaren Jane Doe i Östersund.

– Vi har en sociala medier-ansvarig, och han har fria händer, säger Gabriel som spelar gitarr och sjunger.

– När det inte finns någon livescen får vi ju gå den vägen för att nå ut, vilket känns som ett nödvändigt ont.

Kanske är det inte så negativt ändå, med tanke på att deras låtar snart når 1000 individuella spelningar på Soundcloud utan någon vidare marknadsföring av just musiken. Förutom den frånvarande livescenen i Östersund ondgör de sig över de musiktrender som råder både lokalt och i världen.

– Det som syns och delas är ju Avicii, säger Staffan.

– Men jag tror att man alltid kommer att gå tillbaka till rockmusiken, och att man inte slutar lyssna på den. Men det görs inte så mycket rockmusik, var är de som gör den? frågar han sig.

Sologitarristen Johan svarar.

– De är döda, säger han.

– Det görs ju rock här i stan, invänder basisten Olle.

Gabriel säger att det gör det ju, men att det handlar om genren metal.

– Och banjomusik, eller så är man en gitarrtjej, fortsätter Gabriel.

Enligt killarna i Gretzky är dessa de tre värsta typerna av musik.

Vad gäller deras egen musik kan de berätta att det inte finns några som helst budskap i låtarna. Bandet är ett tidsfördriv.

– Och vi skriver låtar för att ingen annan gör det bättre, säger Gabriel.

Musiken låter enligt dem själva som en blandning av Oasis, Arctic Monkeys och The Strokes. Och som en debutskiva, "för det är ju debutskivorna som är bra".

På fredag spelar Gretzky på Storsjöteatern och årets första Club Corazon. De är förband till punkrockarna Holograms från Stockholm.

Vad får publiken se på fredag?

– Östersunds bästa band någonsin, säger Gabriel.