Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sack är första beaglen med titeln Nordisk mästare

Årets vinnare av Nordiska mästerskapen blev SE JCH Sack, med ägare Elving Henriksson, Bräcke. Den snart femåriga Sack blev därmed den första beaglen som officiellt erhållit titeln Nordisk mästare.

Annons

Bakgrunden till det är att kennelklubbarna i Finland, Norge och Sverige från 2013 godkänt Nordisk mästare som en officiell titel för beagle. Titeln kommer alltså att bli stamboksförd för vinnaren av Nordiska mästerskapen.

För oss som känner Elving Henriksson var det ingen överraskning att Elving skulle få fram en jakthund som skulle kunna prestera på den nivå som behövs för att vinna ett Nordiskt mästerskap. Elving har en enastående förmåga att få fram duktiga jakthundar. Sven-Axel Sundell har mer en gång uttalat att "Elving kan göra harhund av en get."

Innan Sack var det SE JCH Jämtbeaglen’s Puck som även det var en mycket duktig och välmeriterad jakthund. Sack kommer från samma avelslinje som Puck, avkomma efter Tjärbäckens Elsa och Jämtbeaglen’s Stej. Vid två års ålder tog Sack ett förstapris på hare, vid tre års ålder var jaktchampionatet klart och 2012 deltog Sack vid Beagle-SM med en fjärdeplats som resultat.

Denna jakt- och drevprovsäsong startade inte riktigt som Elving hade önskat, men de lyckades i alla fall bli uttagna att få representera Jämtland-Härjedalens beagleklubb i regionuttagningen till Beagle-SM. Kvällen före avfärden mot regionsuttagningen inför Beagle-SM gick Elving ut för att rasta Sack. Det bar sig inte bättre än att Sacks ena tass hamnade under Elvings träsko och därmed försvann chanserna att ta sig till Beagle-SM. Som tur var återhämtade sig Sack snabbt och starten i Nordiska mästerskapen var aldrig riktigt hotad och resten är numera historia.

Kent Karlstrand

Ordförande Jämtland-Härjedalens beagleklubb