Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sabotörer släppte ut ädelfisk vid Trehörningsjö: "Det är skandal"

Första gången det hände lät man det gå förbi. Men när det återigen skett skadegörelse vid Gäddtjärns fiskevatten i Trehörningsjö är måttet rågat.
"Det är skandal", säger Lars Larsson.

Gäddtjärn är en del av Trehörningsjö fiskevårdsområde och har i många årtionden varit en populär fiskesjö bland de boende i området. För att förhindra att den inplanterade regnbågen ska försvinna från sjön har det suttit ett galler vid det enda utloppet från Gäddtjärn, men nu har det försvunnit två gånger på två år. Senaste upptäckten gjordes i tisdags morse av Lars Larsson.

– Jag kom hit vid kvart i sju och såg då att det var någon som tagit bort gallret, berättar Lars Larsson.

Sugen på att fiska? Här hittar du fiskeplatserna i Ångermanland

Vid lunchtid var Lars på plats tillsammans med Håkan Vesterlund och Jan Andersson som båda sitter i styrelsen för fiskevårdsområdet, samt Karl-Johan Bylund som arbetar som fiskepolis. Alla fyra var förbryllade och upprörda över vad som skett.

– Vem har intresse av att ta bort gallret? Vem skulle tycka att det är illa att ha en liten put-and-take-sjö med lite regnbåge så att folk kan fiska, undrar Karl-Johan Bylund.

– Det kostar mellan tio och tolv tusen att plantera fisk, frågan är om man vågar göra det igen om fisken ändå bara försvinner, säger styrelsemedlemen Håkan Vesterlund.

Styrelsen för fiskevårdsområdet består i nuläget bara av tre personer. Och därför fungerar den inte som den ska, menar Håkan Vesterlund. Men planen är att få till en nystart styrelsen, fortsätta plantera fisk och få till fiskepremiärer som man har haft förr. Men bakslag som det här sätter käppar i hjulet.

– Jag tycker att det är skandal, säger Lars Larsson.

– Om det är någon som kan förlora på att det här finns kunde jag förstå det mer, men det är väl ingen som kan förlora på det här, säger Karl-Johan Bylund.

Det är inom en månad som skadegörelsen har skett, det konstaterar Håkan Vesterlund eftersom han var på platsen vid den tiden och då var allt i sin ordning. Förra året upptäcktes den första skadegörelsen, det galler som förstördes då hade suttit på plats sedan mitten av 90-talet. För att försäkra sig om gallret skulle få stanna kvar förankrade man det ordentligt, men nu har också det försvunnit och har inte hittats.

– Vi tog armeringsjärn med krok på och slog ner i botten, hur dem har orkat fått upp det, undrar Karl-Johan.

Mer om fiske: Så tar du bättre fiskebilder

Vem som kan ha gjort det går bara att spekulera om. Men gallret ska byggas upp igen, ännu rejälare. Men det är ingen garanti för att det inte kommer försvinna igen, menar alla fyra.

– Finns det människor som är så illvilliga går det aldrig att få fast gallret så man inte kan få bort det, säger Karl-Johan Bylund.