Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sabotage i vallokal

En av vallokalerna på Frösön kan ha utsatts för ett sabotage.
– Jag håller det för troligt att det handlar om sabotage, säger valförrättaren Rolf G Swedbergh.

Annons

På valdagens eftermiddag ringer en person till Länstidningen och berättar att han misstänker någon form av fusk i en av de två vallokaler som finns i Vallaskolan på Frösön.

Den anonyme tipsaren säger att han alltid brukar ta valsedlar från samtliga av de etablerade partierna med sig till röstbåset, men han upptäckte den här gången att ett partis valsedlar saknades.

När LT gör ett besök i vallokalen ett par timmar senare visar det sig att iakttagelsen stämmer. Sverigedemokraternas valsedlar för personval saknas bland de andra riksdagspartiernas. I den andra av de två vallokalerna på Vallaskolan finns däremot SD:s valsedlar.

– Finns det i vallokal sju men inte i sexan så låter det ju som att någon har varit framme och plockat bort valsedlarna, säger Rolf G Swedbergh som arbetar i vallokalen.

Hans slutsats blir att det handlar om ett sabotage.

– Det är ju helt odemokratiskt om det skulle vara på det sättet.

Rolf G Swedberg säger däremot att han som vallokalsarbetare inte har något ansvar att se till att alla partier finns representerade med sådana valsedlar där namnen på de valbara politikerna finns. Han uppger dock att Sverigedemokraternas blanka valsedlar hela tiden har funnits tillgängliga i vallokalen.

– Vår uppgift är att se till att det finns blanka valsedlar medan det är partiernas uppgift att själva lägga ut valsedlar med namn.

Sverigedemokraternas ordförande i Östersund, Peter Johansson, är säker på att partiet har levererat valsedlar till den aktuella lokalen.

– Det är klart att något har hänt. Men det här kommer inte som en blixt från klar himmel utan är något som vi har varit beredda på.

Peter Johansson berättar att han och partikamraterna under valdagen får lägga en hel del tid på att åka runt till vallokaler och leverera fler valsedlar eller leta fram valsedlar som medvetet dolts bakom andra partiers.

– I regel brukar det handla om att någon har ställt en stor bunt valsedlar framför vår bunt.

Han tycker det är trist att partiet utsätts för den här typen av sabotage men han tror inte att valresultatet påverkas eftersom de flesta sympatisörer ändå hittar de blanka valsedlarna.