Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill vi stärka polisen

En synlig och tillgänglig polis är grundläggande för att Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, oavsett vem man är eller var man bor. Det gäller lika mycket i Jämtland som i övriga landet.

Alliansen satsar därför stort på polisen. Antalet poliser är i dag ungefär 20 000, 2 500 fler än 2006. Regeringen har även tagit initiativ till framgångsrika satsningar mot livsstilskriminella och organiserad brottslighet.

Satsningarna ger resultat. Enligt Brottsförebyggande rådets årliga nationella trygghetsundersökning är förtroendet för polisen högt. Undersökningen visar också att allt färre utsätts för brott och att oron för att utsättas för brott minskar. I landet har

till exempel andelen personer som känner otrygghet vid utevistelse en sen kväll minskat med sex procentenheter sedan 2006.

Även satsningen mot livsstilskriminella har gett resultat, bland annat i form av fällande domar och vårdinsatser. Mobiliseringen mot organiserad brottslighet involverar 11 myndigheter och har lett till långa fängelsestraff, beslag av narkotika och vapen och indrivning av många miljoner kronor från kriminell verksamhet.

Men detta är ingen tröst för den som utsätts för brott. Vår högsta prioritet är att fler brott ska klaras upp. Det gäller inte minst stölder och andra brott som drabbar människor i vardagen.

Polisen måste bli effektivare. Därför pågår nu den största polisreformen sedan 1960-talet; från och med nästa år kommer Sveriges polismyndigheter att gå ihop i en nationell polismyndighet. Syftet är att öka samordningen och samverkan mellan olika delar av landet.

För att polisen ska kunna förbättra sina resultat är det viktigt att politiken inte släpper målet om 20 000 poliser. Flera oppositionspartier öppnar dock för nedskärningar på rättsområdet. Miljöpartiet vill skära ned polisens resurser med över en kvarts miljard kronor de kommande åren. Det skulle innebära 400 färre poliser, där också Jämtland riskerar att drabbas.

För att bättre ta tillvara på all kompetens inom svensk polis har regeringen nyligen lagt förslag om att utöka befogenheterna för civilanställda inom polisen. Det handlar till exempel om att kunniga civilanställda ska få leda förundersökningar.

Regeringen har också lagt förslag om att polisen även fortsättningsvis ska få använda rumsavlyssning och liknande metoder för att bekämpa grova brott. Det har både Miljöpartiet och Vänsterpartiet sagt nej till.

Nya moderaterna och Alliansen vill gå vidare och stärka den lokala polisen. Det är lokalt polisen ska synas, finnas tillgänglig och skaffa personkännedom. Så skapas förutsättningar att klara upp fler brott.

Beatrice Ask (M)

Justitieminister

Saila Quicklund (M)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel