Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill vi stärka landsbygden

Sällan har landsbygdens möjligheter varit så stora. När allt fler efterfrågar sund och säker mat, upplevelsebaserad turism och förnybar energi är landsbygden ofta svaret.

Det gör också att avståndet mellan stad och land nu är kortare än någonsin. Därför har Centerpartiet gett politiken för landsbygden en hög prioritet i regeringen. Det är också något som har uppmärksammats av svenska folket. I en undersökning av Novus Opinion svarade var femte väljare att Centerpartiet har den bästa politiken för Sveriges landsbygder. Det placerar oss i topp av samtliga partier. Övertaget för Centerpartiet gäller för båda könen och inom samtliga åldersgrupper.

Under mandatperioden genomförs mer än 156 insatser för att stärka utvecklingskraften på Sveriges landsbygder. Det handlar bland annat om insatser för jobb och företagande med sänkta egen- och arbetsgivaravgifter, utbyggnad av förnybar energi, ett moderniserat och mer flexibelt strandskydd som möjliggör strandnära bebyggelse i glesbygd, satsningar på det finmaskiga vägnätet och bredband, valfrihetsreformer inom välfärden samt satsningar på turism och Matlandet Sverige.

I Centerpartiets landsbygdsmanifest presenterade vi ytterligare 36 punkter för en livskraftig landsbygd. Det handlar bland annat om att göra det än billigare att anställa, att sänka tjänstemomsen, fortsätta utbyggnaden av förnybar energi och att skapa en nationell strategi för landsbygdsturism samt att tillåta gårdsförsäljning av alkohol och att förstärka satsningen på visionen om Matlandet Sverige.

I stor konstrast till detta står Socialdemokraterna som inte nämner visionen om Matlandet Sverige med ett enda ord i sin budgetmotion, som går till val på höjd bensinskatt, återinförd handelsgödselskatt, en kilometerskatt på transporter samt höjd arbetsgivaravgift för unga under 26 år. Bara höjningen av arbetsgivaravgiften för unga skulle innebära en mycket stor merkostnad för arbetsgivarna i vårt län. Kilometerskatten skulle ge ett åkeri med en lastbil en merkostnad på 170 000 kronor om året. Återinförandet av handelsgödselskatten skulle kosta våra bönder ungefär 300 miljoner kronor varje år. Detta är inget annat än en straffbeskattning av landsbygden!

Medan Socialdemokraterna vill återgå till en bidragspolitik och försvåra möjligheterna till tillväxt i Sveriges landsbygder, är vi i Centerpartiet beredda att fortsätta att leverera insatser som tillvaratar och stärker utvecklingskraften i hela landet. Med alla de naturtillgångar och företagsamma människor som finns i vårt avlånga land finns alla möjligheter i världen att göra landsbygden till en motor i svenskt jobbskapande och tillväxt. Ingen kan tveka om att Centerpartiet är Alliansens gröna och företagsamma röst.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel