Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill UNF tackla ungdomsfyllan på Yran

Nykter camping för att slippa fylla och misshandel. Det skulle Alva Blomkvist, distriktsordförande på UNF i Jämtland, gärna se på Storsjöyran.

Annons

Inför Storsjöyran tas problematiken kring ungas drickande upp i ett debattinlägg som riktar sig till tonårsföräldrar.

Bland annat hänvisar författarna till en granskning av Brottsförebyggande rådet som "visar att misshandelsbrott äger rum just på de platser där många ungdomar befinner sig, exempelvis festivaler".

De hänvisar även till undersökningar Skolelevers drogvanor 2013, skriven av Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning.

I den undersökningen tas bland annat upp olika problem som elever i gymnasiets årskurs två upplevt i samband med alkoholkonsumtion.

16 procent av pojkar har råkat i slagsmål i sambad med drickandet. 32 procent av flickor har förstört saker eller kläder när de druckit. 25 procent av både pojkar och flickor har haft oskyddat sex och knappt en tiondel av alla ungdomar i samma ålder har haft oönskat sex under påverkan av alkohol.

Alva Blomkvist är distriktsordförande för Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) i Jämtland. Hon är en av dem som skrivit under på debattinlägget.

– Det är väldigt mycket fylla bland unga under yran och det är lätt att få tag på alkohol. Det ser jag bland mina kompisar, säger Alva Blomkvist.

Hon tycker att det ska finnas fler nyktra alternativ för unga som ska gå på till Storsjöyran.

– Alkoholfria drinkar på stråket och som på festivalen Urkult där det finns en nykter camping som alternativ, säger Alva Blomkvist.

En nykter camping känns tryggare, resonerar hon, jämfört med campingar på andra festivaler där det kan kännas jobbigt att gå själv sent på natten.

UNF och nykterhetsförbundet IOGT-NTO kommer att finnas på Storsjöyran med ett tält på området där fika, kaffe och alkoholfria drinkar finns att tillgå. Vattenflaskor kommer att delas ut på området under kampanjen "varannan vatten".