Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill Svenska kyrkan förändra på Frösön

Frösö kyrka vill riva sin prästgård. Byggnaden är i stort renoveringsbehov och en energislukare. I stället vill kyrkan bygga ett nytt församlingshem och en mindre prästgård.

Frösö kyrka har undersökt sina lokaler. Under arbetet har det framkommit att prästgården är i behov av renovering. Lena-Karin Lundgren är kyrkonämndens ordförande i Frösö, Sunne och Norderö kyrkliga samfällighet. Hon säger att flera olika alternativ för prästgården har undersökts. Det ekonomiskt fördelaktigaste visade sig vara att riva prästgården och bygga nytt.

– En viktig anledning är att byggnaden drar mycket energi. Hela Svenska kyrkan har som ambition att bli mer miljömedvetna, säger hon.

Där prästgården ligger i dag vill Frösö kyrka bygga ett nytt församlingshem. Där ska det också finnas en utställningslokal om kyrkans historia och ett kafé.

– Det blir ett enkelt kafé, det kommer inte stå någon husmor där med nybakat bröd, säger Lena-Karin Lundgren.

En ny, mindre, prästgård ingår också i planerna. Den ska hamna till väster om den nuvarande.

Förslaget har kommit så långt att det lämnats till länsstyrelsen. De ska ta ställning till om tillståndsprövning krävs. Sedan ska bygglov sökas hos kommunen.

– Vi hoppas att länsstyrelsen ska yttra sig om en eller två veckor så att vi kan gå vidare med arbetet, säger Lena-Karin Lundgren.

Om beslutet blir positivt för Frösö kyrka hoppas Lena-Karin Lundgren att den nya prästgården kan börja byggas inom några månader.

– Den andra delen kan nog inte stå färdig förrän nästa år, säger hon.

Lena-Karin Lundgren tycker att det är viktigt att de nya byggnaderna ska harmoniera med resten av området.

– Det kommer inte bli något som sticker ut, kyrkan är huvudbyggnaden, säger hon.