Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill LO skapa fler jobb i kommunerna

Mer pengar till kommunerna i form av statsbidrag bidrar till att skapa 690 jobb i Jämtland.

Annons

Det har LO-distriktet i mellersta Norrland kommit fram till i en rapport som beskriver förutsättningar för investeringar i skola, vård och omsorg i Jämtland.

LO föreslår ett höjt statsbidrag på 30 miljarder i landet till de här områdena och hävdar att det skulle skapa 52 000 jobb.

– Landets ökande äldre befolkning och växande barnkullar skapar ett behov av fler platser i skolor, vård och omsorg, säger Karin Näsmark, ordförande för LO-distriktet i mellersta Norrland i ett pressmeddelande.

– Då krävs investeringar i dessa verksamheter som i avsaknad av höjda statsbidrag får finansieras av kommunerna själva.

LO vill använda reformutrymmet i statens finanser, när ekonomin växer, till mer pengar för offentlig välfärd i stället för att sänka skatterna.

Man hänvisar också till Konjunkturinstitutet som kommit fram till att måste fattas beslut om utgiftsökningar på totalt 75 miljarder kronor i den offentliga sektorn mellan åren 2014-2017, för att ha kvar det offentliga åtagandet på den nivå som gäller för närvarande.