Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill LO skapa fler jobb i kommunerna

Mer pengar till kommunerna i form av statsbidrag bidrar till att skapa 690 jobb i Jämtland.

Det har LO-distriktet i mellersta Norrland kommit fram till i en rapport som beskriver förutsättningar för investeringar i skola, vård och omsorg i Jämtland.

LO föreslår ett höjt statsbidrag på 30 miljarder i landet till de här områdena och hävdar att det skulle skapa 52 000 jobb.

– Landets ökande äldre befolkning och växande barnkullar skapar ett behov av fler platser i skolor, vård och omsorg, säger Karin Näsmark, ordförande för LO-distriktet i mellersta Norrland i ett pressmeddelande.

– Då krävs investeringar i dessa verksamheter som i avsaknad av höjda statsbidrag får finansieras av kommunerna själva.

LO vill använda reformutrymmet i statens finanser, när ekonomin växer, till mer pengar för offentlig välfärd i stället för att sänka skatterna.

Man hänvisar också till Konjunkturinstitutet som kommit fram till att måste fattas beslut om utgiftsökningar på totalt 75 miljarder kronor i den offentliga sektorn mellan åren 2014-2017, för att ha kvar det offentliga åtagandet på den nivå som gäller för närvarande.