Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill de röd/gröna bygga i Sverige

Bostadsbristen måste byggas bort. Östersundsbostäder inviger bland annat tre nya bostadsfastigheter inom loppet av ett år. Men det skulle bli betydligt fler lägenheter byggda i hela vårt land om vi hade en regering med en bostadspolitikvärt namnet.

Det behövs ett kraftigt ökat bostadsbyggande i Sverige jämfört med dagens nivåer. Ett mål för en ny röd/grön regering är att bostadsbyggandet i Sverige ska uppgå till 40000 bostäder om året under nästa mandatperiod och en majoritet av dessa bör vara hyresrätter inte minst för ungdomarnas skull.

Möjligheterna att klara detta är beroende av den ekonomiska utvecklingen, insatser från kommunerna och inte minst statliga stimulanser.

För att stimulera en ökad nyproduktion vill en ny röd/grön regering införa ett verkningsfullt statligt investeringsstöd för miljövänliga hyresrätter till överkomliga och förhandlade hyror. Krav för att få stöd skall vara att boendekostnaderna blir rimliga och att fastigheterna dessutom klarar kravet på en låg energiförbrukning. Stödet ska riktas mot orter där bristen på ändamålsenliga och efterfrågade bostäder är särskilt stor. Även kooperativa hyresrätter ska omfattas av stödet.

En ny röd/grön regering vill införa ett brett rot-program (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad) som både rymmer en utökning av det nuvarande rot-avdraget och en stor satsning på att renovera flerfamiljshus, både bostadsrätter och hyresrätter. rot-avdraget kompletteras med klimatbonus för radhus, villor, ägarlägenheter och bostadsrättsföreningar som genomför energieffektiviseringar. Rot-avdraget behålls så länge det behövs för att bekämpa jobbkrisen.

En ny röd/grön regering kommer att avsätta medel för att upprusta befintligt bostadsbestånd i miljon programområdena. Dessa satsningar är oberoende av rot-avdraget.

Hyresgästföreningen redovisar att 650000 lägenheter som byggdes under framförallt 60-talet är i behov av renovering och att de flesta behöver renoveras inom en femårsperiod. Detta skapar jobb.

De allmännyttiga bostadsföretagen ska ha en viktig roll också i framtiden. De ska vara livskraftiga och ekonomiskt starka föregångare och leda utvecklingen mot framtidens boende. De är ägda av medborgarna och ska verka för allmännyttiga mål.

Hyressättningen på bostadsmarknaden ska även i framtiden styras av ett bruksvärdessystem som garanteras genom kollektiv förhandlade hyror. Vi säger ja till en solidarisk hyressättning men naj till marknadshyror.

Vi behöver en socialt ansvarsfull bostadspolitik i Sverige. Vi behöver bygga flerbostadshus i Sverige, i Jämtland, i Östersund och i Krokom. För detta behöver vi en statlig bostadspolitik som tar de allmännyttiga bostadsföretagen på allvar.

Ann-Sofi Andersson (S)

Kommunalråd, Östersund

Gunnar Sandberg (S)

Riksdagsledamot

Rolf Lilja (S)

Oppositionsråd, Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel