Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så var vädret i mars

Mars blev ovanligt varm. I Sveg nådde temperaturen upp i hela 13,6 grader under en av månadens sista dagar.

Annons

SMHI har gjort en preliminär sammanställning av vädret i mars. Den visar att mars var en ovanligt varm månad med medeltemperatur långt över det normala.

Den 28 mars blev det ordentligt varmt på flera ställen i länet. I Sveg mättes temperaturen till 13,6 grader, vilket var den högsta noteringen sedan 1948. I Storvallen utanför Storlien kom temperaturen upp i 9,4 grader. Så varmt har den orten aldrig haft sedan 1886.

Även på flera andra orter i Norrland var det rekordvarmt. Umeå och Piteå hade sina högsta temperaturer sedan mätningarna startade 1859 och 1860.

I mitten av mars kom en period med ostadigt väder. Precis som i början av månaden var det fortsatt blåsigt, men det kom också en del nederbörd. Storlien fick mest nederbörd den 18 mars med ett snötäcke på 18 centimeter på morgonen.