Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så var årets vinter i Jämtland

Milt, blåsigt och på många platser snöfattigt. Men på en del platser i landet har det kommit mycket nederbörd i form av regn medan andra haft ett nederbördsunderskott, som är fallet i Storlien.

Så här sammanfattar SMHI vintern 2013/2014:

Annons

Enligt SMHI:s uträkningar var vintermedeltemperaturen på mätstationen på Östersund/Frösön - 2,9 grader den här vintern, enligt de preliminära siffrorna.

Den normala temperaturen för mätstationen är -7,3. Värmerekordet vintertid där, sedan mätningarna startade 1860, var 1992, då medelvärdet var -1,7 grader.

SMHI sammanfattar den gångna vintern som mild i hela landet. Som alla länsbor fått erfara inleddes vintern milt med blåsigt väder med stormarna Sven och Ivar som passerade i december.

"Vintern 2013/2014 blev som helhet mild eller mycket mild i hela av landet. För så gott som hela Sverige gäller dock att vi bara behöver gå tillbaka till vintern 2008 för att finna en varmare motsvarighet", skriver SMHI. Det finns dock några undantag. Bland annat var det i januari mycket kallt i nordvästra Lappland.

Den gångna vinterns största snödjup mättes upp i Almdalen i Jämtland, 154 centimeter.

Vintern blev inte bara mild utan också nederbördsrik på många håll i Sverige. De största nederbördsavvikelserna förekom i främst västra Svealand där flera stationer med drygt 100 års mätdata eller mer fick en rekordblöt vinter.

De enda områden som kunde uppvisa några mer betydande nederbördsunderskott var fjällvärlden från Jämtland och norröver samt i viss mån även Öland och Kalmartrakten. För Storliens del har det varit den femte torraste vintern sedan mätningarna inleddes där 1899. Medan december var nederbördsrik var både januari och februari nederbördsfattiga där. För att finna en torrare vinter i Storlien får man gå tillbaka till vintern 1970.