Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så väntas röken spridas

Röken från skogsbranden i Västmanland har känts så långt som till i norra Norrland och Stockholm. I dag väntas Upplandskusten och Gävletrakten känna av röken mest.

Den stora skogsbranden i Västmanland har gjort sig påmind långt utanför länets gränser. I början av veckan rörde sig vindarna norrut och förde med sig röklukt och dis så långt som till norra Norrland. I går hade vinden bytt riktning österut och stockholmarna vaknade upp till röklukt.

SMHI har gjort en prognos av rökspridningen för det kommande dygnet.

– Under morgonen och förmiddagen rör den sig ut över de norra delarna av Uppsala län, Upplandskusten och möjligtvis även Roslagskusten och Norrtäljeområdet. Framåt eftermiddagen och kvällen kommer den upp mot Gävle. Där ligger den kvar tidigt på lördagsmorgonen men kan också ta sig ner mellan Uppsala och Västerås, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Vinden som spred röken österut mot Stockholm under torsdagen har fortsatt i samma riktning och har passerat Åland.

– Det fortsätter mot södra Finland. Men den blandas ju ut på vägen och blir allt svagare. Det är ganska mycket mindre koncentrationer rök om man jämför med Upplandskusten, säger Sofia Söderberg.