Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så undviker du coronabedrägerier på nätet – experten tipsar: ”Ta medvetna och lugna beslut”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Bedrägerier i coronavirusets spår ökar.
Personer försöker på ett eller annat sätt utnyttja situationen vilket ofta sker vid stora samhällskriser.
Det kan handla om falska mejl och webbsidor, skadlig kod och låtsaserbjudanden om skyddsutrustning och mycket annat.

Målet för bedragarna skiljer sig inte från andra brott av liknande karaktär.

Vad man försöker få tag i är information – som kortuppgifter eller lösenord.

– Tillvägagångssätten liknar de vi ser även utanför kristider, säger Björn Appelgren, ansvarig för folkbildning, Internetstiftelsen, i en presskommentar.

– Men genom att använda människors oro, och med anpassade budskap till coronasituationen, kan bedragarna lura människor att ta stressade och felaktiga beslut, fortsätter han.

Men det finns sätt att skydda sig.

– Det generella rådet är att tänka källkritisk och skydda sin teknik. Ta medvetna och lugna beslut, och inte lämna ut lösenord eller betaluppgifter.

Björn Appelgren, ansvarig för folkbildning på Internetstiftelsen, har satt ihop sina bästa tips för att undvika att falla i bedragarnas fällor:

• Klicka inte på länkar, ladda inte hem mjukvara och öppna inte filer från okända avsändare. Kom ihåg att det är enkelt att fejka avsändarnamn i mejl och sms.

• Ignorera samtal, mejl och webbsidor som ber om din personliga information, som kort-, bank- eller lösenordsuppgifter. Om du är osäker, kontakta den påstådda avsändaren via en annan officiell kanal.

• Logga aldrig in med bank-id eller bankdosa på uppmaning av någon annan.

• Var extra misstänksam mot alarmistiska mejl och fantastiska erbjudanden. Om du uppmanas eller stressas att agera omedelbart är det förmodligen en bluff.

• Sök information aktivt och gör det hos myndigheter, public service, etablerade medier och organisationer du litar på.

Genom att höja sin egen kunskapsnivå minskar man risken att bli lurad.

Det finns en hel del exempel på nätbedrägerier kopplade till coronaviruset.

• Mejl, webbsidor eller telefonsamtal som utger sig för att vara Folkhälsomyndigheten. Erbjuder både hjälp att handla matvaror och säljer påstådda egentester för coronaviruset. Du uppmanas betala med ditt betalkort.

• Uppmaning att ladda ned en app eller mjukvara, som visar virusets spridning. I bakgrunden infekteras datorn eller telefonen med skadlig kod som stjäl värdefull information från dig. Det förekommer även ransomware, som gör att datorn eller mobilen blir låst och kräver att du betalar bedragaren för att få den upplåst.

• Falska webbsidor, till exempel kopior av Världshälsoorganisationen, WHO, med snarlika webbadresser. Besökare uppmanas logga in med sina e-postuppgifter, som då hamnar i bedragarnas händer.

• Mejl med information om coronaviruset, där avsändaren utser sig vara WHO, myndigheter eller välkända organisationer. Mottagaren ombeds till exempel att läsa en bifogad fil, som innehåller skadlig kod.

• Mejl med erbjudanden om billig skyddsutrustning. När du beställer dessa lämnar du ifrån dig dina kortuppgifter eller annan känslig information.

• Falska insamlingar som sägs gå till vaccin eller sjukvård. Ofta uppmanas du skänka pengar i bitcoin.

­– Bedragarna hittar hela tiden nya sätt att luras på, så var uppmärksam. Det kommer att komma nya typer av bedrägeriförsök. Men genom att höja sin egen kunskapsnivå minskar man risken att bli lurad idag och imorgon, säger Björn Appelgren.