Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tycker landshövdingen om Sveriges Skottland

Norrland skulle kunna klara sig på egen hand.
Men det betyder inte att man ska söka självständighet – åtminstone om man får tro landshövding Jöran Hägglund.
– Jag tror att slutsatsen är att norra Sverige är bra som del i Sverige, säger han.

På torsdagen röstade Skottland med liten men ändå klar marginal nej till att bryta sig ur Storbrittanien och bli ett självständigt land. Det har väckt de gamla resonemangen om ett självständigt Norrland.

– Norrland skulle klara sig bra, säger Bengt Roström, ekonom på Nordea.

Banken har räknat på hur BRP (bruttoregionalprodukten) per person ser ut i olika regioner i Sverige. Restsverige, framför allt Stockholmsregionen, är rikare.

– Men gapet till övriga Sverige har minskat hela tiden, säger Roström.

Och förmodligen skulle Norrland komma ännu bättre ut än vad siffermaterialet antyder. Betalningsströmmarna är svåra att överblicka.

– Men om vinsterna från produktionen skulle stanna i norr skulle det förbättra läget, säger Roström.

I torsdags röstade skottarna om sin självständighet. Resultatet i omröstningen blev ett nej. Nu är inte debatten om exempelvis ett fritt Norrland aktuell i Sverige, men som ett tankeexperiment finns det stora likheter rent ekonomiskt.

– Norrland är lite som Skottland, med stora naturtillgångar, säger Bengt Roström.

Men det är samtidigt regionernas problem. Konjunktursvackor i industrin, eller allmänt försämrad konkurrenskraft på sikt, skulle slå hårdare där.

– Utmaningen är att det är ett industritungt område, säger Roström.

En annan utmaning är den krympande befolkningen.

Även Lars Jonung, professor i nationalekonomi, tror att Norrland eller för den delen Skåneregionen, skulle klara att stå på egna ekonomiska ben utan den starkaste regionen, Stockholm och Mälardalen.

– De (norrlänningarna) skulle klara sig men frågan är om det innebär att de skulle ha samma levnadsstandard som i södra Sverige. De skulle få ett annat tillväxtförlopp och vilken valutapolitik som Norrland skulle föra blir viktigt. Kommer man att ha en egen valuta eller kommer Norrland att ansöka om medlemskap i EU och på sikt tvingas ta euron? Jag tror att Norrlands valutapolitik är helt avgörande, säger han.

Norrland sitter på stora delar av naturtillgångarna, som vattenkraften, skogen och malmen, men företagen har oftast huvudkontoren i Stockholm.

– LKAB ägs ju till exempel av den svenska staten och det är samma problem med den svenska statsskulden, hur mycket av den ska norrlänningarna ta över, säger Jonung.

Jöran Hägglund är landshövding i Jämtland.

– Lite skämtsamt kan jag säga att jag egentligen förestår nationalstaten och är dess representant här i länet. Men det är klart att det finns väldigt mycket naturresurser. Frågar du mig privat så tror jag ändå att det trots allt är mycket bättre att verka innanför de ramar som redan finns, säger han.

Diskussionen om ett självständigt Norrland tror Jöran Hägglund ändå kan vara intressant för att det sätter fokus på de naturtillgångar som finns. Och Hägglund tror att ett ökat samarbete mellan de norra länen är viktigt.

– Norrlandslänen borde till exempel kunna komma överens om en gemensam transportplan. Vi i norra Norrland behöver vi tala med en gemensam röst, säger han.

Anna Frestadius på organisationen Hela Sverige ska leva håller med om att diskussionen om ett självständigt Norrland är i högsta grad teoretisk.

– Men det kan kanske förändra synen på norra Sverige som en tärande del av landet. Vi är ändå är en förutsättning för att hela landet ska leva, säger hon.