Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tycker kulturcheferna om regeringens budget

I går presenterades regeringens budget. Vi frågade några regionala kulturchefer hur de ser på förslaget.

Läs mer om kulturbudgeten här

Jerker Bexelius, verksamhetschef, Gaaltije

”Tankar kring nya budgeten; för samiskt vidkommande är det väl både bra och dåligt. Jag upplever att medel för samiska ändamål enbart flyttas internt, dvs att vi vinner på något håll med medel som vi förlorar på annat (tex Sametinget plussar med medel som tas från rennäringsanslaget).

Beträffande medel som direkt rör Gaaltije och vår typ av verksamhet ser vi indirekta möjligheter genom ökade kulturanslag generellt. Dock kan vi inte se att det tillförts medel för sydsamisk kultur och kulturutövning specifikt. Vår strävan att Gaaltije får ett statligt uppdrag och finansiering får vi fortsätta arbeta hårt med.”

Ingrid Printz, kulturchef Region Jämtland Härjedalen

”Positivt med förstärkning om 30 miljoner kr/år under fyra år framåt för att fler ska kunna ta del av och utöva kultur. (Dock skulle regionala kulturinstitutioner må bra av att få en rimlig årlig uppräkning av statsanslaget.) Bra även med stödet till våra världskulturmuseer kommande fyra år och medel för att stärka arbetet med bevarandet av det hotade kulturarvet i Syrien och Irak. Förstärkning av filmstödet med 20 miljoner är välkommet.”

Henrik Zipsane, chef Jamtli länsmuseum

”Ser inga stora nyheter förutom att Riksantikvarieämbetet tar över Riksutställningar, vilket på sikt kan bli bra. Också bra med utökad ram till samverkansmodellen, men vi får väl se hur de tänker prioritera. Mycket positivt att regeringen ger uppdrag till Världskulturmuseerna och Historiska museet att hjälpa till med hotat kulturarv i världen – det känns riktigt bra och viktigt att Sverige som rikt land är med här.”