Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tycker din kandidat i EU-valet

/
  • Håkan Larsson, c
– Det stora övergripande är klimatfrågan. Det är ett hot där EU och Sverige kan utföra en central uppgift och ställa om till grönt näringsliv där jämtländsk landsbygd får chansen att driva miljösmart teknik. EU ska inte lägga sig i hur jakten i Sverige utformas.
  • Lars-Erik Jonsson, piratpartiet
– Medborgarrätt samt makt över kunskap och kultur är tre viktiga saker för oss. EU har ett stort demokratiunderskott och det visar sig genom att vi tycker vi har svårt att påverka det som sker där.
  • Saila Quicklund, m
– Ett av de övergripande målen är klimatfrågan för barn och barnbarnen. För det andra: tillväxten, ta bort regelkrångel och öppna nya marknader. Det tredje gäller gränslöst samarbete för att bekämpa brottsligheten.
  • Sigbritt Herbert, Arbetarinitiativet
– Vi vill blanda utomparlamentariskt arbete med parlamentariskt. Det handlar om att prata med folk och ta till sig deras problem. Protester på det sätt som gjorts vid fullmäktigemöten i Umeå är exempel på att beslut kan påverkas på det här sättet och vi är EU-motståndare.
  • Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraterna
– Det viktigaste för oss är att vi vill lämna EU. Det här är inte det som Sverige sa ja till i folkomröstningen 1994. EU påtvingar lagar och regler som vi inte vill ha. I Sverige ska svenska avtal och lagar gälla.
  • Björn Lindgren, miljöpartiet
– Storsatsa på omställning mot gröna jobb genom att lösa den ekologiska och ekonomiska krisen. Det skapar väldigt många nya jobb.
  • Hjördis Nilsson, junilistan
– Vi säger ja till EU och nej till överstatlighet. Frihandel och att det ska vara lätt att resa och röra sig är viktigt. Hjärtefrågor är miljön, klimatet och hälsan. Stoppa alla tillsatser. Djurens rätt är också betydelsefullt.
  • Jens Nilsson, s
– Hela frågan om kollektivavtal och arbetsrätt kräver ett nytt EU-direktiv så det inte uppstår social dumping mellan länder. Jobben, vi måste få igång investeringarna och lägga mer fokus för att skapa jobb åt unga.
  • Meeri Brandum, kd
– EU ska ta emot folk som flyr med öppna armar och ha mer av gränsöverskridande samverkan mellan befolkningar. EU är stort och starkt och ska hjälpa länder utanför att bygga upp förutsättningar för att skapa drägligt liv.
  • Mona-Lisa Norrman, v
– Miljöfrågorna viktiga och att marknadsekonomin är lagstiftad är det stora problemet. EU ställer till det genom att göra allt till varor. Alkoholpolitiklen är ett område som inte visat sig hålla måttet jämfört med när vi gick med. Vi kan skydda vår identitet genom att reglera marknadsekonomin.

Samtliga länets kandidater till EU-parlamentet utfrågades på Stjärntorget vid Gågatan i lördags.

Annons

Många av frågorna landade i klimatet och miljön, dessutom fick arbetslösheten i spåren av lågkonjunkturen en hel del utrymme under debatten.

Arvodena till ledamöterna i EU-parlamentet är ett ständigt aktuellt ämne.

– En del ersättningar är orimliga och det återstår en hel del att göra, konstaterade Håkan Larsson, c.

Sven-Olof Sällström från Sverigedemokraterna ifrågasatte det han betecknar som öppen fri arbetskraftsinvandring till Sverige och fick en del mothugg i den frågan.

– Invandring är en möjlighet och skyldighet och genom en grön omställning tror jag inte miljö och jobb ställs emot varandra, sa Björn Lindgren i miljöpartiet.

Europa Direkt hade tagit intiativ till lördagens debatt och utfrågning.

Mer läsning

Annons