Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så svarar politikerna på Lindas fråga om skolmaten

Linda Göransson ville veta vad de lokala politikerna i Ragunda kommun tycker om närproducerad mat.
Via Länstidningens och Mittmedias #kandulova fick hon snabba besked från bland annat Terese Bengard (S) och Malin Rimmö (FP).

Länstidningens och Mittmedias projekt #kandulova har varit i gång ett par dagar. På hemsidan www.ltz.se/kandulova kan läsare själva ställa frågor direkt till sina politiker i sina hemkommuner och få svar fort. Politikerna måste svara ja eller nej och får även en möjlighet att utveckla sitt svar.

En av dem som vill ställa politiker till svars är Linda Göransson i Hammarstrand. Hon har registrerat konto och sedan ställt frågan:

Kan du lova att satsa mer på ekologisk närproducerad mat för skolbarn?

Hittills har Folkpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet svarat. Allians för Ragunda och Kristdemokraterna ligger än så länge lågt.

Malin Rimmö, vice ordförande för Folkpartiet i länet, svarar för Folkpartiet:

Ja

– Jag kan lova att vi kommer att arbeta för att Ragunda i största möjliga mån ska servera närproducerad och ekologisk mat i kommunala verksamheter. Att barn och äldre i kommunen får tillgång till god, hälsosam och näringsriktig mat är mycket viktig för oss i Folkpartiet. Men att all mat skall vara ekologisk och närproducerad kan jag inte lova, dels är det en kostnadsfråga - någon måste betala. Och dels en praktisk med tanke på upphandling etc.

För Socialdemokraterna är det kommunalrådet Terese Bengard som svarar:

Ja

– Jag kan lova att vi ska fortsätta det arbete som påbörjats med ekologiskt och närodlat. Redan idag har vi sådana skrivningar i våra dokument. Man ska dock vara medveten om att lagen om offentlig upphandling inte tillåter att vi riktar våra inköp lokalt. Det finns också höga krav på leverans, livsmedelshantering och annat som gör frågan komplicerad samt en fråga om kostnader. Men vi kommer fortsätta att ha frågan på vår agenda, skriver Bengard.

Göran Boström, tillförordnad ordförande i Centern i Ragunda, svarar åt Centern:

Ja

– Det är viktigt av flera goda skäl - det främsta är naturligtvis att barn (och äldre) skall serveras bra och hälsosam mat! Närproducerade råvaror innebär tillvaratagande av bygdens goda förutsättningar vilket skapar underlag/arbetstillfällen för lokala livsmedelsproducenter som i sin tur bidrar till den levande landsbygd vi strävar efter att behålla och låta flera bli delaktiga av! Finns med i Centerns valplattform och i det lokala valprogrammet, skriver Boström.

Alida Johansson svarar åt Vänsterpartiet:

Ja

– Vi tycker att ekologisk, närproducerad mat är viktigt och något som vår kommun bör satsa på. I Ragunda finns både möjligheter och intresse för produktion av ekologisk, närproducerad mat vilket borde främjas mer. Vi kan lova att driva frågan om mer lokal, ekologisk mat i skola och omsorg, skriver Johansson.

Totalt har över 700 frågor kommit in i hela Mittmediaområdet. Bland annat har en läsare frågat politikerna i Krokom om de strävar efter att få ett mer feministiskt Jämtland – samtliga partier svarar "ja".

Gå in på www.ltz.se/kandulova och läs partiernas förklaringar.