Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så stoppas inbrottstjuven i länet

Den totala andelen inbrott har på något år minskat markant i länet.

– Grannsamverkan är ett av svaren. Man har blivit mer observanta ute i byarna och bostadsområdena.

Det säger polisinspektör Birgitta Persson, polisens länssamordnare för grannsamverkan.

Inbrottsläget i länet just nu:

4-9 oktober – teknikprylar, smycken och kontanter stals i villor i Sveg, Åsarna, Rossön och Strömsund.
Under september och oktober – sammantaget 25 anmälningar om inbrott i uthus, ladugårdar, bilar och garage i Strömsund, Lit, Häggenås, Stugun, Offerdal och Hallen.

Det låter mycket, men faktum är att det totala antalet inbrott (bilar, villor, garage med mera) har minskat med 15 procent i länet från januari fram till augusti i år jämfört med samma period förra året. Jämför man med 2011 är det en minskning med 35 procent.

– Att vi har fått ner siffrorna så här pass sedan 2011 bland annat beror bland annat på grannsamverkan. Det är min känsla. Man har blivit mer observant ute i byarna och bostadsområdena. Man tittar på sin omgivning ett annat sätt. En annan förklaring är också att Polisen satsar nationellt i sitt arbete mot seriebrottslighet säger Birgitta Persson.

Men rena bostadsinbrott ökar dock enligt siffror från polisens kriminalunderrättelsetjänst och en inte helt ologisk analys är att tjuvarna upptäckt att grannsamverkan är mer utvecklad i södra Sverige.

– Nu vet bostadsägarna i södra Sverige hur de ska skydda sig. Då kommer tjuvarna upp hit för att de vet att detta är oupptäckta marker, säger Birgitta Persson.

Samtidigt har länets grannsamverkan byggts upp sakta men stadigt sedan sommaren 2010. I dag är över 5000 hushåll involverade och mer än 300 personer är polisens kontaktpersoner ut mot länsborna.

– Det största målet med grannsamverkan är att man ska känna sig trygg där man bor. Och får vi ner brottsstatistiken så är det som grädde på moset.

Krokom är en av de kommuner där det brottsförebyggande samarbetet mellan polisen och allmänheten har utvecklats mest; Åre är på gång under hösten med grannsamverkansträffar i hela kommunen och i Strömsunds kommun med Frostvikenområdet är de på stark frammarsch.

I grunden handlar samarbetet om att förebygga brott och att polisen får fler ögon och öron ute i samhället. Och polisens kontakt med allmänheten har, genom grannsamverkan, också blivit tätare

– Folk börjar förstå att polisen lägger ett pussel. Någons har sett en röd misstänkt bil, nästa person noterar att det är en kombi och en tredje ser första bokstaven i registreringsnumret. Helt plötsligt har vi lagt hela pusslet med allmänhetens hjälp.