Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så sparar du lokalpatriotiskt

Nu lanseras ett sparkonto som innebär att du som sparare själv kan styra vart dina inlånade pengar tar vägen.

Annons

Nu lanseras ett sparkonto som innebär att du som sparare själv kan styra vart dina inlånade pengar tar vägen. Detta efter att göteborgare inte ville att deras slantar skulle placeras i Stockholm.

I takt med att människor blir allt mer intresserade av lokala och närproducerade varor lanserar Ekobanken ett nytt sparkonto som kallas för lokala hållbarhetskonton. Att sätta in pengar på ett sådant konto innebär att de lånas ut till hållbara verksamheter inom den egna orten eller kommunen.

Det här är en önskan från våra kunder. Det började i Göteborg där människor inte ville att pengarna skulle gå till Stockholm, berättar Kristoffer Lüthi, vice VD på Ekobanken.

Det började som ett pilotprojekt i Västra Götaland och efter positiv respons kommer nu sparformen även att erbjudas i Åre, Stockholm och i regionen Skåne.

På det här sättet visar vi att pengar kan arbeta lika lokalt som närodlade och närproducerade varor, säger Lüthi.

Innan pengarna lånas ut görs kreditprövningar och bedömningar av låntagarens verksamhet utifrån etiska, samhälleliga och miljömässiga krav. Ekologisk odling, förädling av närproducerade produkter samt fårskötsel är exempel på lokala och hållbara verksamheter som har fått beviljade lån.

Vi tror att många bankkunder gärna ser att deras sparpengar kan vara med och förverkliga bra och hållbara verksamheter på hemmaplan, säger han.

Dessa konton omfattas av den statliga insättningsgarantin och inlåningsräntan varierar mellan 0-2,75 procent beroende på bindningstid och sparbelopp.

MARIA SJÖLANDER, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons