Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så skötte sig krogarna på stråket under Yran

Nu är socialtjänstens utvärdering av krogstråket 2015 klar.

Annons

De sju tillfälliga restaurangerna på årets krogstråk under Storsjöyran skötte sig bra. Det är den korta sammanfattningen av socialförvaltningens rapport från sammantaget tre tillsynsbesök där bland annat inspektörer från tillståndsenheten, räddningstjänsten och polisen deltog.

Inspektionerna restaurangerna gjordes under tre kvällar; torsdagen den 23 juli, onsdagen den 29 juli samt fredagen den 31 juli.

Egentligen är det inga anmärkningsvärda påpekanden från inspektionerna. Rapporten säger bland annat att serveringarna överlag skötte sig bra under inspektionerna:

"...en del anmärkningar har dock getts främst för bristande ordning med mycket flaskor på bord. Ett av serveringsställena hade överskridits maxantal gäster vid tillsynstillfället".

Några reflektioner ut utvärderingen:

"Tillståndsenheten upplevde i likhet med de två föregående åren ett problem med att en eller flera hela flaskor vin serverades till gäster vid bordet men också att en mängd ölflaskor serverades i ishinkar samtidigt till bordet. Enligt alkohollagen ska servering av alkoholdrycker ske med återhållsamhet".

Det är alltså inte ett brott mot bestämmelserna att servera en hel flaska vin eller flera ölflaskor till ett sällskap bara serveringspersonalen vet vem som dricker och hur mycket det dricks.

"Med den miljö som råder i vissa serveringstält är det dock nästintill omöjligt för serveringspersonalen att hålla koll på detta. Det är trångt och gästerna sitter inte still vid ett och samma bord. Positivt var dock att gästerna vi de här borden inte bedömdes vara för berusade".

Även ordningsvakterna gjorde ett bra jobb:

"Restaurangernas ordningsvakter skötte även i år ålderskontrollen på ett bra sätt. Nykterhetskontrollen vid entrén var tillfredsställande, även om tillståndsenheten vid något enstaka tillfälle kunde konstatera brister".

Andra reflektioner ur rapporten:

Tillståndsenheten genomförde en gemensam tillsyn med räddningstjänsten onsdagen den 25 juli. Maxantalet av samtidigt tillåtna gäster överskreds i ett av serveringstälten.

I likhet med de senaste åren serverades merparten av all öl och cider i PET-flaskor. Tillståndsenhetens bedömning är att antalet flaskor som fördes ut från serveringarna var obetydlig.

Rökförbudet inne i serveringstälten respekterades.