Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så skadade branden järnvägen


På förmiddagen kördes godståget som började brinna bort från Pilgrimstad av ett diesellok.
Men det dröjer innan trafiken åter kan gå som normalt.
– Högspänningsledningen brann ner. Vi vet inte riktigt hur fort det går att reparera det men relativt fort, säger Kimmo Lautala, Trafikverket.

När Länstidningen anlände till tågstationen i Pilgrimstad på onsdagsmorgonen var det eldhärjade godståget redan på väg att bogseras bort av ett diesellok. Från några av vagnarna rykte det fortfarande.

– Det är bara vattenånga. Branden är släckt, berättar en brandman på platsen.

Kimmo Lautala som jobbar på Trafikverket var på plats och ledde arbetet att få undan godståget.

– Vi kör det ner till Gällö och så får det stå där innan det leds om, säger han.

Godståget kunde alltså tas ur spår relativt fort. Men trafiken kommer ändå påverkas eftersom att högspänningsledningen rasat ner på ett ställe.

– Vi tror att den helt enkelt brunnit ner. Det blev för stark hetta från branden i sliperserna, säger Lautala.

Enligt SVT:s Jämtlandsnytt så kommer marken kring brandplatsen i Pilgrimstad att behöva saneras eftersom sliperserna var impregnerade med kreosot.

Det var strax efter midnatt som en omfattande brand utbröt på ett godståg i Pilgrimstad i Bräcke kommun strax efter midnatt på onsdagen. Tåget var på väg mot Östersund.

Branden i tre godsvagnar lastade med träslipers upptäcktes av en ambulanshelikopterförare. Denna flög över platsen i samband med en utryckning och larmade räddningstjänsten.

Under natten och morgonen pågick släckningsarbetet. Personal från räddningstjänsterna i Brunflo, Gällö och Östersund släckte. Ingen person har kommit till skada av branden.