Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska vår kommun bli bättre

Allians för Östersund vill att Östersunds kommun ska vara en attraktiv plats att bo och verka i.

Vår kommun ska vara känd för att ha en god äldreomsorg, bra skolor och förskolor samt ett bra utbud av varor och tjänster.

Östersunds kommun är en av Sveriges rikaste kommuner och anledningen till detta är breda överenskommelser i stora ekonomiska frågor. Men även ökade intäkter, 165 miljoner kr genom skatteutjämning och 100 miljoner kr i LSS-utjämning från 2006, när alliansregeringen tillträdde, har haft betydelse.

Statsbidragen till kommunen har nästan fördubblats sedan 2006. På grund av alliansregeringens framgångsrika arbete med att minska antalet människor beroende av sjukförsäkring/sjukpension har 100 miljoner kr återbetalats från AFA försäkring.  

Vi prioriterar investeringar i välfärdens kärna. Däremot är vi helt emot att kommunen med 35-40 miljoner i skattepengar flyttar Mosippans förskola på Körfältet. Detta för att en dansk fastighetsexploatör vill komma över tomten. Vi är inte emot ökad handel men den ska tillkomma utan kommunala bidrag med skattepengar och den ska ske med rättvisa mellan olika fastighetsägare  

Bra skolor i närområdet är viktigt. En skolpolitik som inriktar sig på att skapa de bästa pedagogiska förutsättningarna för att förbättra resultaten i skolan. Skolplaneringen ska vara långsiktig och utarbetas i samklang med bostadsplanering. Samtidigt som kommunen planerar för att öka befolkningen till 65.000 så vill man lägga ned skolor, fast antalet elever ökat sedan 2010. Det är ologiskt!

Vi föreslår att 10 miljoner läggs till underhåll av skolan i Ångsta skola 2015 och samma summa satsas i Ope Skola redan 2014.

Ängsmoskolan ska behålla sitt högstadium, annars finns risk att även fritidsgården i Ängsmon försvinner.

Vi vill återinföra den avskaffade Fältarbetsgruppen och se till att det bedrivs ett uppsökande och förebyggande socialt arbete ute bland ungdomar, även kvälls/nattetid.

Vi anser att integration av våra nya innevånare från andra länder är en förutsättning för tillväxt. Vi tror att ett faddersystem skulle kunna vara en framgångsfaktor. Det är viktigt att våra nya medborgare snabbt lär sig språket och kommer in i arbete eller studier.  

Det är en brist på mindre lägenheter i centrala lägen, vilka ofta efterfrågas av ungdomar. I centrum finns många tomma kontor som kan byggas om till mindre ungdomslägenheter.

Vårt förslag att det i city ska vara gratis parkering vardagar efter kl 16 och helt fritt lördagar har flera gånger röstats ned. Det är ett förslag som kan ge konkurrensneutralitet mot extern handel och deras helt fria parkeringsplatser.

Östersund ska självklart vara en aktör i ett lokalt omhändertagande av vårt matavfall och slam. Vi är helt emot planerna på att frakta denna resurs till en stor biogasfabrik vid kusten. En anläggning som kan bli ett stort risktagande.

Vi anser att det är viktigare att se till att den av Göran Persson stoppade ombyggnationen av E14 delen Brunflo-Pilgrimstad byggs före förbifart Brunflo.

Pär Jönsson (M)  

Pär Löfstrand  (FP)

Emanuel Sandberg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel