Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska unga få jobb

Ungdomsarbetslösheten är ett gift för Sverige. Den krossar drömmar och framtidstro, och lämnar bakom sig hopplöshet och passivitet. Sverige har i dag högst ungdomsarbetslöshet i Norden, och högre än jämförbara länder som Nederländerna, Tyskland och Österrike.  

Under de senaste fem åren har långtidsarbetslösheten bland unga ökat kraftigt. Fler och fler unga känner ovisshet, till och med hopplöshet, inför framtiden.

Regeringens strategi, att bemöta ungdomsarbetslösheten genom rabatter till arbetsgivarna och lägre krav i gymnasieskolan, har bevisligen inte fungerat. Socialdemokraterna och LO driver en politik där ingen ung lämnas efter. Vi vill att varenda kille och tjej ska få uppleva känslan av att vara behövd och ingå i ett sammanhang.

Vår politik för att knäcka ungdomsarbetslösheten är att:

# införa en 90-dagarsgaranti som ger unga utan jobb rätt till arbete, studier eller praktik inom 90 dagar.

# införa ett utbildningskontrakt för att få unga som saknar gymnasiekompetens att slutföra sin gymnasieutbildning.

# skapa fler högskoleplatser, så att unga kan skaffa sig den kompetens som efterfrågas på dagens arbetsmarknad.

# vända skolresultaten, genom att investera i mindre klasser, tidiga insatser, bättre villkor för lärarna, samt skapa en mer jämlik skola utan vinstjakt. Så stoppas utflödet av unga som inte står redo att möta arbetsmarknaden. 

Ingen ung ska behöva börja sitt vuxenliv med långvarig arbetslöshet. Varenda kille och tjej som kan jobba ska få jobba. Därför väljer vi investeringar i jobb och skola framför nya skattesänkningar. Sverige behöver en ny färdriktning. Vi tänker göra långtidsarbetslösheten bland unga till historia.

Stefan Löfven (S), partiledare,

Karin Näsmark, ordförande LO-distriktet i mellersta Norrland,

Anna-Caren Sätherberg, ordförande Socialdemokraterna i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel