Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska TV spegla Sverige

I slutet av februari räknar vi (SVT) med att fatta beslut om en regional struktur som bättre speglar Sverige. Detta beslut kommer självklart att stå i samklang både med sändningstillståndet och med den tolkning av vad som därutöver ligger i public service-uppdraget, såsom jag och SVTs styrelse har uttolkat det.

Bakgrunden är att en allt större del av befolkningen har flyttat sin nyhetsanvändning från TV-sändningar till mobilen och datorn. En annan stor förändring är demografisk. Befolkningen har ökat i bland annat tätorter utanför de största städerna. I stora delar av Sverige har vi inga journalister alls.

Jag konstaterar att SVT inte längre adekvat speglar hela landet vad gäller regional nyhetsbevakning. Och det måste vi åtgärda! Samtidigt måste hänsyn tas till de stora avstånden i glesbygd, liksom bristen på bevakning från bland annat kommersiella medieföretag.

Samtliga regionala nyhetsprogram kommer att bli föremål för förändringar. Oavsett om det är Mittnytt, Sydnytt, ABC eller Västnytt, så kommer de att organiseras lika.

Vi avser att utöka antalet regionala nyhetsprogram och de ska sända under eget varumärke från tidigt på morgonen till sena kvällen. Idag har bara elva regioner den förmånen. Ytterligare åtta regioner får en egen sändning enbart kl 19.15 (däribland Jämtlandsnytt). Framgent ska dessa åtta editioner få samma status och sändningsyta som de ursprungliga elva. Därtill utvidgar vi med Helsingborg och Södertälje. Således 21 regionala nyhetsprogram. Detta innebär att Mittnytt och Jämtlandsnytt blir separata program.

Vi kommer att banda samtliga regionala nyhetsprogram någon timme före sändning, för att genom att centralisera teknikinvesteringar/tjänster lösgöra resurser för att satsa på journalistik. Att banda nyheter är ingen ny teknik. Redan i dag bandas de åtta 19.15-editionerna, där Jämtlandsnytt ingår.

SVT har ett särskilt ansvar för att garantera journalistik från regioner som underbevakas av andra medier. Vi kommer att också framgent bevaka och spegla landets alla delar med mycket och kvalificerad regional journalistik.

Eva Hamilton, vd SVT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel