Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska SD vinna Norrland

Rikstidningar skrev att en norrländsk vrede mötte Jimmie Åkesson (SD) när han i helgen besökte marknaden i Jokkmokk. Den vinkeln avslöjar något märkligt med riksmedias bevakning av norra Sverige. Det stärker också bilden av halva Sverige som en enad och fredad zon från främlingsfientlighet.

Argumentet att invandring hotar Sverige har inte fungerat så bra i våra delar av landet. Inför valåret verkar Sverigedemokraterna därför testa två nya saker för att den norrländska vreden ska förvandlas till ett halvgillande och förhoppningsvis några röster i september. Taktiken verkar vara att låta vänster och samtidigt hitta en annan grupp människor att skylla på.

Förra veckan publicerade Sverigedemokraterna en debattartikel om samer. Den handlade om principen vilka som får bedriva rennäring. En fråga som inte direkt är brännhet kring fikabord. Däremot finns det en samefientlighet i Sverige som partiet försöker spä på. Sverigedemokraternas strategi är tydlig: när de misslyckats med att ställa svenskar mot invandrare försöker de skapa och elda på ett samehat.

Ol-Johán Sikku som är vice styrelseordförande i Sametinget säger till Aftonbladet att Sverigedemokraterna lyckades värva röster i förra valet genom att föra en samefientlig politik i bland annat Härjedalen. Sverigedemokraternas företrädare där kallade samerna för "den sista adeln i Sverige" och partiet fick kring sju procent. Riksmedia besökte Härjedalen och gjorde ett reportage om hur SD kunde få så många röster. Artikeln citerade en ortsbo som sa att "vi har en invandrare i Funäsdalen, han är från Iran". Sverigedemokraterna lyckades genom att skapa en konflikt där samer blev fienden. Nu verkar det som om partiet försöker upprepa detta på nationell nivå.

Den andra delen i taktiken är att prata om arbetsrätt och facklig organisering. Kanske har Sverigedemokraterna hämtat inspiration från Moderaternas resa till "det nya arbetarpartiet". En granskning som Tankesmedjan Tiden gjort visar däremot att snack och politik inte är samma sak. Partiet röstade nej till en nollvision mot olyckor i arbetslivet och rätt till heltid. Att Sverigedemokraterna skulle stå utanför en höger/vänster-skala stämmer inte, de röstar som ett högerparti.

Låt oss se till att riksmedia har rubriken norrländskt misslyckande för SD efter valet i höst. Låt intervjuerna handla om hur vi lyckades genomskåda att partiet försökte skapa konflikter mellan oss. När det är gjort får vi ta nästa steg: kritisera riksmedias bevakning av Norrland.