Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska S i Berg lyckas behålla makten

Föryngring ska hjälpa Socialdemokraterna i Berg kvar vid makten. Det är en viktig satsning enligt kommunalrådskandidaten Therese Zetterman, 39 år.

– Det är absolut medvetet, säger hon.

När Socialdemokraterna presenterade sin lista med kandidater till kommunfullmäktige innehöll den flera yngre namn. Therese Zetterman är ny kandidat till kommunalrådsposten när Karin Paulsson väljer att gå i pension. Bland de tio första namnen på listan finns Maja Hedén, född 1995, och Isabelle Norlen, född 1994.

– Jag tycker att vi började den föryngringen redan inför förra mandatperioden och nu kunde vi gå ett steg till. Det är mycket för att Maja och Isabelle har börjat engagera sig i SSU. Det som är så fascinerande med den här listan är att den innehåller personer från 18 till 80 år. Det är styrkan tycker jag, säger Therese Zetterman.

Själv är hon stolt och glad över att ha fått partiets förtroende som första namn på listan till kommunfullmäktige.

– Det är det här jag vill göra. Då får man vara oerhört tacksam att det var fler som tyckte att jag skulle göra det här.

Samtidigt hyllar hon Karin Paulsson, som nu väljer att ta ett steg åt sidan, men fortfarande är valbar.

– När vi gick till förra valet var det viktigaste för oss att få stabilitet i den här kommunen – det var som ett gungande skepp. Då var Karin den bästa kandidaten att fixa det. Det hade varit katastrof om jag hade tagit över då, jag var inte redo för det. Kommunen var redo för att vi skulle ta över och ha Karin i täten. Det hon gör nu, att lämna över till någon annan, men fortfarande stå kvar på listan, är helt fantastiskt.

Maja Hedén är full av entusiasm inför att ta en eventuell plats i kommunfullmäktige.

– För det första tycker jag att det är så fantastiskt roligt. Jag tycker även att det är viktigt att vara med och påverka i Bergs kommun. Jag är otroligt stolt att som ungdom kunna säga att jag är från Bergs kommun.

Varför?

– Det är en otroligt bra kommun att bo i som ung tycker jag. Den erbjuder väldigt mycket, både idrott och kultur. Jag känner mig väldigt hemma här.

18-åringen, som är medlem i distriktsstyrelsen för SSU, tycker att Bergs kommun är bra på ungdomsfrågor, men att det finns en väldigt viktig fråga som kommunen bör ta tag i för att behålla ungdomar i Berg.

– Det är viktigt att som ung känna att det finns plats att bo här. Just nu är det bostadsbrist, vilket är beklagligt. Det tror jag driver många härifrån för att man tänker att det är lättare att hitta bostäder någon annanstans. Så ska det inte behöva vara, säger Maja Hedén.

Själv kommer hon från en kulturfamilj och ser kulturen som en viktig fråga i Bergs kommun.

– Jag vill se en kommun som lockar alla åldrar att flytta hit. Jag vill självklart se ett brett kulturutbud eftersom kulturen ligger mig varmt om hjärtat. Det tror jag är viktigt att satsa på. Kulturen är så bred. Den innefattar så otroligt mycket. Jag tror att det är ganska lätt att locka många olika åldrar genom det.

Therese Zetterman poängterar skolans betydelse för ungdomar i Bergs kommun. När hon själv var 18 år lät det annorlunda.

– Då var jag med och startade ett ungdomsparti i kommunen som hette Ung profil. Då tyckte vi att vi inte skulle ha ett gymnasium i Bergs kommun, man ville ju här ifrån. Vi insåg att vi inte skulle få igenom det och då drev vi frågan att det skulle vara riksintag, så att det skulle komma hit ungdomar från andra delar av Sverige. Nu kan vi se att det är en av styrkorna i det här gymnasiet, absolut inte Ung profils förtjänst, att man får träffa nya människor på hemmaplan. Skolan är grunden. Jag tror inte att man skulle säga att man var stolt att vara ung i Bergs kommun om man tycker att skoltiden har varit dålig.