Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Östersund slippa fler parasiter

Fler parasitutbrott? Nej tack!
Lösningen: ett filter med ofattbart små porer.
– Det här blir en extra säkerhetsbarriär, säger Conny Simonsson, projektledare på Östersund Vatten.

Ett två meter långt plaströr står inne i ett vitt litet skjul på Minnesgärde vattenverk. Röret ser inte mycket ut för världen, men det är insidan som räknas. Inuti röret sitter nämligen det nya filter som ska stoppa nya parasiter i dricksvattnet.

Vad gör det här filtret för skillnad?

– Som läget är nu så dödas mikroorganismer och parasiter genom UV-filtret som är installerat. Med det här nya membranfiltret sorteras organismerna först bort, och om några mot förmodan skulle komma igenom dör de i UV-filtret. Membranfiltret blir en extra barriär, säger Conny Simonsson.

Filtret som just nu testas har porer som har en porstorlek på mellan 1-10 nanometer. En nanometer är en miljarddels meter.

Hade ett sådant här filter stoppat cryptoutbrottet?

– Jadå. Cryptosporidium är ju en ganska stor organism, så den hade absolut blivit stoppat av ett sådant här filter, säger Conny Simonsson.

Två olika sorters membranfilter ska testas, ett nanofilter och ett ultrafilter. Ultrafiltret har ungefär tio gånger så stora porer som nanofiltret.

– Just nu testas nanofiltret, ultrafiltret ska testas senare i höst. Används ett ultrafilter behöver vi använda kemikalier för att få färgämnen och organismer att klumpa ihop sig. Men med nanofiltret behövs ett högre tryck för att pressa vattnet genom porerna, det gör att det drar mer energi. Så det finns för- och nackdelar med båda filtrena.

I testet som nu pågår används endast ett filterrör. Men om allt vatten från verket ska filtreras genom dessa membranfilter behövs betydligt fler rör.

– Då behövs ungefär tusen stycken. Det är en stor investering som behöver göras, säger Conny Simonsson.

Minns du cryptoutbrottet för fyra år sedan? Här kan du läsa några av de tidigare artiklarna:

2014

Cryptodomen: Rätten friar Östersunds kommun

2013

Smittskyddsläkare: Mag- och tarmproblem idag kan bero på Cryptot

Tre år efter Crypto: Parasiten ger fortfarande men

2011

Cryptofritt i Storsjön

Crypto sabbar inte sommarbad

Kommunerna varnades för parasiten redan för tio år sedan

2010

Många vill ha skadestånd för cryptosjuka