Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska orättvisorna bort

De som har skjutit upp sin lön för framtida pension ska inte behandlas orättvist. Därför ska vi stänga gapet mellan skatt för pensionärer och aktiva arbetstagare. Det är den borgerliga regeringen som tillsammans med Sverigedemokraterna som bestämt att pensionärer ska beskattas hårdare än andra löntagare. Den 1 januari 2015 tar vi socialdemokrater första steget och sänker skatten för alla pensionärer. I och med sänkningen försvinner skatteklyftan helt för de äldre som har minst marginaler, garantipensionärerna. Sedan går vi vidare tills pensionärsskatten är helt avskaffad. För att stärka pensionerna behövs också reformer av pensionssystemet.

Pensionerna och pensionärernas villkor är inte oberoende av den allmänna samhällsutvecklingen. Allra viktigast för pensionärernas livssituation och pensionernas utveckling är jobben. Sambandet är enkelt. Ju fler som jobbar, desto mer pengar betalas in i pensionssystemet och desto mer kan betalas ut till pensioner. Samma sak gäller för resurserna till sjukvård och annan välfärd. Därför ska vi ta krafttag mot arbetslösheten!

Äldreomsorgen och sjukvården har stora behov i dag. I och med att nuvarande regering sänkt skatterna med över 100 miljarder får det konsekvenser. Privatisering och marknadens lov har också varit regeringens lov men det är klart inte lösningen – ojämlikheten har blivit större mellan grupper och mellan stad och landsbygd. Glesbygden har inte fler apotek eller mer valfrihet och vinster går till riskkapitalbolag istället för att de investeras tillbaka i välfärden.

Vi socialdemokrater kommer att höja kvaliteten och stoppa vinstjakten i välfärden bl.a. genom krav på bemanning i sjukvården och omsorgen. Personaltäthet/personalkostnader och andra kvalitetsrelaterade kostnader ska regleras. Vi vill göra de investeringar som behövs för att förbättra och utveckla kvaliteten. Det ska vara nolltolerans mot vanvård och dålig äldreomsorg. Det ska finnas meddelarskydd för all personal och Nationella kvalitetslagar ska få ordning på missförhållanden så vi slipper oroa oss för våra äldre nära och kära. Det är ca 100 000 personer, varav flest kvinnor, som i dag går ner i arbetstid för att klara vård och omsorg om sina äldre.

Det är inte rimligt!

För att vi ska klara detta krävs en kvalitetsplan för den svenska äldreomsorgen för att möta de ökande behoven och säkra den långsiktiga kvaliteten. Vi måste stimulera innovationer, öka tillgängligheten, öka inflytandet för den äldre men också arbeta fram ett program för generationsväxling för personalen. Satsningar på befintlig personal är också mycket viktig, rätt till heltid, orka arbeta heltid d.v.s. förbättra arbetsmiljön, kompetensutveckling m.m. för att behålla personal och attrahera fler till vård- och omsorgsyrkena.

Skattesänkningar och privatiseringar är inte lösningen för att ta Sverige vidare och utveckla välfärden och för ett jämlikt samhälle – det jobben som är grunden för framtiden!

Vi socialdemokrater går till val på att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU år 2020. Det ger resurser till både pensioner och bättre välfärd. Ett bättre Sverige – för alla om vi får väljarnas förtroende den 14 september.

Lena Bäckelin (S) riksdagskandidat nr 3

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel