Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska länet bli hållbart

Jämtland är ett föregångslän i miljöfrågan, men har en lång väg kvar. Mittuniversitet tar nu ett första steg i hur samhället ska bli hållbart.

Avdelningen Ekoteknik- och hållbar byggande (EHB) bjöd in professor Sven Erik Jörgensen från Danmark för att prata om Samsöprojektet. Det här är en av delarna i projektet Hållbara utvecklingsprocesser som universitet jobbar med.

De vill jobba tillsammans med företag, myndigheter och organisationer i vår region och bidra med all sin kunskap. De menar att forskningen bara tar oss en bit, men vi måste komma ihop oss för att nå framgång.

Ön Samsö i Danmark har länge gått i bräschen för miljöfrågor. Redan 1997 vann ön en tävling om att bli ett samhälle fullständigt uppbyggt av förnyelsebar energi. I dag kommer 100 procent av öns elektricitet från vindkraft och de odlar ekologiskt.

Samsöprojektet består av en hållbarhetsanalys med två huvudsyften, energibalans samt kol- och metanbalans. Analysen av Samsö visar att i dag så binder man upp mer koldioxid i marken än vad man släpper ut. Framgångarna har också till stor del att göra med att befolkningen är så engagerade.

– Det är viktigt att alla människor är med i processen och vill hitta nya vägar, säger Sven Erik Jörgensen.

Jämtland har kommit långt och är föregångare när det gäller småskalig matproduktion och ekologisk odling.

– Här finns det möjligheter att göra en bra insats, säger Anders Jonsson, docent i miljövetenskap och en av projektets medarbetare.

Efter seminariet hölls en workshop där man helt förutsättningslöst diskuterade hur detta skulle kunna appliceras i Jämtland och vad man kan dra för erfarenheter från Samsö. Workshopen var helt öppen och de som medverkde var aktörer som drivs av ett genuint intresse. De stora utmaningarna som finns i Jämtland, till skillnad från Samsö, är dels infrastukturen och dels de stora avstånden.

– Det handlar om attityder och att våga ifrågasätta våra livsvanor och varför vi gör som vi gör, säger Anders.

Ekonomi var också något som diskuterades, attityden hos många är att det är för dyrt att göra en förändring. Sven Erik Jörgensen menar att man inte kan låta sig styras av ekonomi eftersom den är för kortsiktig, för att lyckas göra en förändring så måste man titta långsiktigt.

– Naturen är ekonomisk om man använder den på rätt sätt, säger Sven Erik Jörgensen.

Nästa steg i projektet är att tillsammans med Sven Erik Jörgensen göra en kunskapsanalys av regionen och utefter det utforma planen för ett hållbart Jämtland.