Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska hela Sverige leva

Annons

Oavsett färg på regering har urbaniseringen av landsbygden pågått de senaste 50 åren, på senare år i ökad takt. Även om nu inför valet som tidigare val alla partier hänvisar till sina verbalt välformulerade landsbygdsprogram så är nog trovärdigheten dess värre minimal. Ingen tror väl att det blir någon radikal förändring till en bättre landsbygdspolitik efter höstens val.

Landsbygdspartiet oberoende (LPo) strategi för att ge människor möjligheter till ett bra liv på landsbygden utgår från att de värden landsbygden skapar skall komma landsbygden till del. Några exempel. Fastighetsskatten på vattenkrafts- och vindkraftsanläggningar ca 5,4 miljarder skall stanna i regionerna. Del i vinsten från energiproduktionen skall tillfalla regionerna i enlighet med den norska modellen. I dag delar man i Sverige ut den så kallade bygdepengen på 120 miljoner i intrångsersättning, att jämföra med Norge där norska vattenkraftproducerande kommuner erhåller 6 miljarder norska kronor. (LPo) vill stoppa möjligheterna för utländska företag att plundra Sverige på dess mineraltillgångar.

Inkomst av skogsfastighet som ägs av utbor skall beskattas i kommun där fastigheten är belägen.

Den svenska självförsörjningsgraden av livsmedel måste höjas kraftigt på familj, lokal, regional och nationell nivå. (LPo) vill se att antalet betesdjur ökar i hela landet, och att fler småskaliga lokala slakterier startar upp för att undvika långa transporter av djur, detta mål står i konflikt med den oansvariga rovdjurspolitik som idag råder stort koncensus om i Sveriges riksdag. Förutsättningarna för småskalig livsmedelsproduktion, tillhörande förädling med inriktning på den lokala marknaden måste förbättras genomförenkling av regelverk och minskade kostnader, till exempel som en del andra EU länder ta bort tillsynsavgifterna. Ökade utbildningsinsatser för att möjliggöra lokal livsmedelsförädling för de som önskar.

För att underlätta för småföretagande på landsbygden vill vi lyfta en diskussion om skattebefrielse för företag upp till exempelvis 200 000 kr per år, det förekommer i några andra EU-länder. Förenklade regelverk och minskade kostnader vid bygglovsärenden.

(LPo) förespråkar en differentierad drivmedelsbeskattning för landsbygdsboende. Företagen är en viktig faktor för landsbygden och deras konkurrenskraft får inte utarmas av orimliga kostnader för transporter.

Det står väl ganska klart att de sista 50 årens landsbygdspolitik varit totalt misslyckad om målet varit en levande landsbygd.

Åke Karlsson, Kolmården

riksdagskandidat Landsbygdspartiet oberoende.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel