Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Härjedalen få ett rikare kulturliv

/
  • Elin Torestad är kultursamordnare i Härjedalen och glad för att så många kulturintresserade människor kom till mötet i Funäsdalen. Nu hoppas hon att ännu fler dyker upp i Sveg.

Ett bättre samarbete med Norge och eldsjälar inom kommunen måste få ett bättre stöd. Det är några av punkterna som kultursektorn i Funäsdalen vill satsa på för att få ett bättre kulturliv i Härjedalen. Det kom fram på ett möte som kultursamordnaren Elin Torestad anordnade i måndagskväll.

Annons

Till mötet kom ett 30 personer som alla hade gemensamt att de vill utveckla kulturen i Härjedalen. Det var representanter för föreningar, företagare och politiker.

– Det som främst lyftes fram var att man borde samarbeta mer med Norge och Röros eftersom det ligger så nära, berättar Elin Torestad.

Mötet i Funäsdalen var ett av tre samrådsmöten som äger rum i kommunen. Alla kommuner i länet har möten enligt samverkansmodellen som är en del av regeringens nya kulturpolitik. I Härjedalen har man valt att anordna tre möten på olika orter i kommunen eftersom avstånden är så stora.

Först ut var Funäsdalen där deltagarna hade massor av synpunkter och förslag.

– Många tyckte att man skulle ha en gemensam marknadsföringskanal så att alla evenemang spreds och inte allt händer samtidigt, förklarar Elin Torestad.

– Man lyfte också fram problemet med att många kulturevenemang bygger på en eldsjäl och när den inte orkar längre, så faller hela projektet. Därför behövs det mer stöd till eldsjälarna föreslog mötesdeltagarna, fortsätter Elin Torestad.

I går kväll träffade Elin Torestad kulturintresserade och kulturutövare i Hede och ikväll är det slutligen dags för Svegs tur.

Tanken är sedan att Elin Torestad ska knyta ihop säcken från de tre mötena genom att under våren arbeta fram en kulturplan för Härjedalens kommun. Den ska vara färdig lagom till sommaren och ska innehålla svaret på vad kommunen måste arbeta vidare med för att utveckla och förbättra kulturutbudet.

Mer läsning

Annons