Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska djurmisshandel hindras

Fyra unga män i Stockholmstrakten har dömts (enligt många alldeles för milt) för att ha plågat ihjäl två kaniner. En kanin brändes ihjäl, den andre stampades till döds medan en hund hetsades att attackera den. För några dagar sedan hittades en levande, skadad katt i en plastpåse, slängd i en soptunna i Sveg. Djurplågeri liknande ovanstående, som tyvärr förekommer dagligen i Sverige, avslöjar en skriande brist på respekt och inlevelseförmåga.

Flera studier visar också ett starkt samband mellan våld mot djur och våld mot människor, där främsta orsaken är brist på empati. Nu visar färska forskningsresultat att empatin går att påverka med rätt träning. Beteendevetaren Malin Angantyr och psykologen Jacob Eklund från Mälardalens högskola genomförde under hösten 2009 en undersökning hur skolmaterialet REDE påverkade empatin hos barn. De såg en signifikant ökning av empati hos de pojkar som fått arbeta med övningarna. Hos oss har läraren Anna Nilsson vid Vallaskolan på Frösön börjat använda materialet på lågstadiet. Vi hoppas att flera lärare i Jämtland vill utnyttja materialet i sin undervisning. REDE, Respekt, Empati, Djur, Etik är ett samarbetsprojekt mellan Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen. Materialet når ut till barn mellan sex och nio år genom deras lärare i skolorna. Barnen får genom övningar och aktiviteter utveckla sin empatiska förmåga. Läs mer på (www.rede.se)

Djurskyddet Jämtlands län gm Rolf Eriksson, ordf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel