Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser vi rödgröna på välfärden

Arbetslösheten i landet är rekordhög. Trots att de borgerliga partierna gick till val på jobbpolitik har arbetslösheten ökat.

Omkring 460 000 personer saknar i dag ett jobb att gå till. Värst är situationen för ungdomar. Nästan var tredje ung person är arbetslös och trots växande ungdomskullar har antalet utbildningsplatser skurits ner.

Moderaterna lovade också att värna välfärdens kärna – vården, skolan och omsorgen. Det har de inte gjort. Den höga arbetslösheten har minskat skatteintäkterna för kommuner och landsting. Samtidigt har kostnaderna för socialbidrag ökat kraftigt, eftersom sjuka och arbetslösa har tvingats lämna trygghetsförsäkringarna. Resultatet av Moderaternas omsorg om välfärden är att 25 000 välfärdsarbetare förlorade sitt jobb bara under förra året.  

I stället för skapa jobb och stärka välfärden har regeringen prioriterat skattesänkningar till landets rikaste. Vården, skolan och omsorgen i Jämtlands län har dränerats med tiotals miljoner. Med pengarna kan lanstinget i Stockholms län och de rikaste kommunerna där sänka skatten ännu mer.

Vi Socialdemokrater vill ha en annan politik. Vi har presenterat en lång rad åtgärder för att skapa jobb och utbildning. Arbete är förutsättningen för vår gemensamma välfärd.

Vi vill ha en välfärd av hög kvalitet som finansieras gemensamt och fördelas efter behov – inte efter plånbok. Därför kommer välfärden att tillföras mer resurser än de 12 miljarder kronor som vi redan avsatt i vårbudgetens första steg. Varje ny krona som Fredrik Reinfeldt utlovar till fortsatta jobbskatteavdrag eller sänkt skatt för höginkomsttagare vill vi använda till välfärden.

För att förbättra kvaliteten inom skola, barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg krävs det mer personal, fortbildning och kompetensutveckling samt nya kreativa arbetsmetoder. Vårt mål är skapa mindre barngrupper på fritids och på dagis och att lärartätheten inom grundskolan ska vara minst 9 lärare per 100 elever.

Vi vill ha skriftliga omdömen från årskurs 1 i grundskolan. Omdömena ska vara framåtsyftande, visa elevens utveckling och även tydliggöra vilka insatser som behövs. Betyg i grundskolan ska finnas från årskurs 7.

Valet i höst är ett vägval. Ska klyftorna minska eller ska de fortsätta att öka? Vi vill ha ett jämlikt Sverige med jobb, god välfärd och med framtidstro. Det ger en möjlighet för alla att leva ett rikare liv.

Berit Andnor och Marie Nordén

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel