Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser jag på rovdjur

Att tamdjursägare ska ha rätt att försvara sina djur om de angrips av rovdjur är en självklarhet för mig.

Lika självklart är det att individer av rovdjur, oavsett om det handlar om vargar, björnar, lodjur eller järvar skall kunna avlivas med tillstånd från ansvarig myndighet om de skapar problem i samhället.

Vi ska ha en livskraftig stam av samtliga dessa rovdjur i Sverige, men samtidigt måste vi se till att de problem som de kan orsaka inte får bli så stora att det blir omöjligt att hålla tamdjur på traditionellt bete.

När det gäller vargar så är det tyvärr en omöjlighet att ha vargrevir i samma område som det finns renar på bete. Så har det varit under historisk tid och så är det i dag. Det är inte en fråga om ekonomisk kompensation utan en fråga om möjligheten att ha renhjordar betande på traditionellt naturbete. Vill vi ha kvar en traditionell renskötsel så kan vi inte ha vargar i dessa områden, punkt slut. Övriga rovdjur går att ha i livskraftiga stammar inom renskötselområdet. Konsekvensen blir därför att ansvaret för en livskraftig vargpopulation måste ligga på den del av Sverige som ligger söder om renskötselområdet, där de också idag redan befinner sig.

Frågan om hur, när och på vilket sätt som vargstammen och övriga rovdjursstammar skall beskattas för att hållas på en viss nivå är en fråga som bör hanteras av de expertmyndigheter vi har på området och inte av politiker vars åsikter snarare beror på hur väljarvindarna blåser än på kunskap om rovdjursförvaltning.

Olof T Johansson (MP), riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel