Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser det nya styret i Berg ut

Bergs kommun ser ut att få samma styre som regeringen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har inlett ett samarbete.
– Det känns väldigt bra att få ett lokalt alternativ som är samma som i regeringen, säger Therese K Zetterman (S).

Annons

Berg är sist ut bland länskommunerna att göra klart med styre för den kommande mandatperioden. Nu har Socialdemokraterna, som fick 13 mandat i valet, kommit fram till en överenskommelse med Miljöpartiet. Tillsammans får de 15 av 31 mandat i kommunfullmäktige. Även Centerpartiet, som styrde tillsammans med Socialdemokraterna under förra mandatperioden, har bjudits in till att ingå i samarbetet. Centerpartiet har ännu inte tackat ja.

– När valresultatet var klart tolkade vi det som att väljarna hade gett oss godkänt för den förra mandatperioden. Vårt första alternativ var att bilda majoritet med Centerpartiet för att få en stark majoritet. De har inte gjort samma analys som oss, säger Therese K Zetterman.

Om Centerpartiet tackar ja till att samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer Bergs kommun få en majoritet bestående av 22 mandat.

– Vårt mål är att jobba för att fler ska känna sig delaktiga. Om det i stället blir en minoritet blir det en annan utmaning som kan leda till att vi hittar nya lösningar, säger Therese K Zetterman.

Hon är väldigt nöjd med den nya uppgörelsen med Miljöpartiet och att Socialdemokraterna fick nästan 40 procent av rösterna i Bergs kommun.

Det enda som skulle kunna fälla samarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet är att Centerpartiet och Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna.

– Jag tror inte att det blir så, säger Therese K Zetterman.