Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så säkras välfärden i länet

Valresultatet ställer höga krav på ansvarsfulla politiker. Det är dags att lyfta blicken och fokusera på de frågor som har betydelse för välfärden i Jämtland.

Det är många viktiga uppgifter som ligger framför våra folkvalda i såväl riksdag som kommuner, landsting och regioner. Den kanske allra viktigaste handlar om hur vi ska fortsätta att hålla hög kvalitet i vår gemensamma välfärd.

Ett sätt för att säkra kvaliteten är att arbeta för mångfald, likabehandling och tolerans – ett schyst arbetsliv där alla får plats. I Vision är vi övertygade om att olikheter berikar och att en välfärd med medarbetare med olika bakgrund får en högre kvalitet.

Ta till exempel en socialtjänst där medarbetarna har olika bakgrund. Det ger en djupare kunskap om olika kulturer och förutsättningar för ett bättre bemötande. Eller en äldreomsorg som är trygg i HBTQ-frågor och inte ifrågasätter det samkönade paret som vill bo tillsammans.

Ett annat sätt för att skapa en välfärd i världsklass är att ge medarbetarna bra förutsättningar och konkurrenskraftiga villkor. I dag vet vi att i branscher och sektorer där de flesta medarbetarna är kvinnor, exempelvis kommuner, landsting och regioner, är såväl löner som villkor sämre än i sektorer och branscher där de flesta medarbetarna är män.

De här strukturella löneskillnaderna drabbar alla, såväl kvinnor som män. Till exempel tjänar en civilekonom i en kvinnodominerad sektor i genomsnitt 17.000 kronor mindre varje månad än en civilekonom i en mansdominerad sektor. För en personalchef är löneskillnaden närmare 10.000 kronor i månaden och för en it-tekniker närmare 7.000 kronor.

Den här utvecklingen måste vända – och för det krävs både långsiktig planering och uthålligt arbete.

Vision vill att det ska vara självklart för alla medarbetare i välfärden att de kan utvecklas i sin yrkeskarriär, att lönen är individuell och kopplad till prestation och resultat. Vi vill också att chefer ska ges bra förutsättningar och få tid att leda. Helt enkelt att du som jobbar i välfärden ska kunna göra det med fokus på kvaliteten!

Välfärdens viktigaste resurs är medarbetarna. Om det råder inget tvivel. Och på dem måste politikerna i Jämtland nu lyssna!

Tore Torstensson, ordförande Vision Strömsund

Annika Strandhäll, förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel