Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så röstade Härjedalen

Sverigedemokraterna blev de stora vinnarna i Härjedalen i EU-parlamentsvalet. Enligt den preliminära röstfördelningen fick partiet 10,4 procent av kommuninvånarnas röster. Allra starkast gick partiet i Lillhärdals valkrets med nästan 20 procent av rösterna.
– Det är fantastiskt. Jag känner en stor ödmjukhet, säger partiets gruppledare Lars Hermansson.

Annons

Lars Hermansson tror att det är partiets EU-kritiska linje som gått hem hos väljarna i Härjedalen. Han vill också lyfta fram partiledaren Jimmie Åkesson som en starkt bidragande orsak till valresultatet.

– Han har legat i som en lusig gris och jobbat, trots det sätt han har blivit bemött på.

Hur förklarar du det stora stödet i just Lillhärdal?

– Jag tror det beror på att vi är kända i bygden. Folk vet vilka vi är och att vi inte är några rasister som media vill framställa oss partimedlemmar som. Och jag har alltid haft en bra relation till folket i Lillhärdal. Det tror jag betyder mycket, säger Lars Hermansson.

Huruvida partiet lyckas få ett lika bra valresultat i höstens kommunalval törst inte Lars Hermansson spekulera i. Just nu är det oklart vilka som ställer upp. Själv är han på väg till Åre och kandiderar till kommunfullmäktige även där.

– Vi har många medlemmar men det är svårt att få folk att ställa upp på listan till kommunalvalet så vi får se hur det blir i höst, säger han.

Största partiet i Härjedalen blev liksom förra valet Socialdemokraterna. En liten ökning på 0,8 procent ger partiet 43,2 procent av rösterna. Tredje största parti är Centerpartiet som även det ökar något. Moderaterna i Härjedalen går mot den nationella trenden, där partiet tappat stort jämfört med valet 2009, och ökar något till 9,7 procent enligt det preliminära valresultatet.

Valdeltagandet ökade i Härjedalen jämfört med EU-valet 2009. 39 procent av de röstberättigade gick till valurnorna jämfört med 33,9 procent för fem år sedan. I valkretsen Glöte, där valdeltagandet var lägst i hela Jämtland 2009, tog röstade nu 42,7 procent av de röstberättigade vilket är näst bäst i Härjedalen.