Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så räddar du julgranen

Julgranar som börjar barra så snart de kommit inomhus är en återkommande källa till irritation.

Men det finns faktiskt sätt att få granen att hålla sig frisk längre.

Enligt LRF Skogsägarna är det första man bör tänka på att välja en gran som nyligen har blivit fälld. Försäljaren bör veta när den sågats ned. Annars är det bäst att hugga granen själv, men det kräver förstås tillstånd från markägaren.

När väl det lilla trädet forslats hem gäller det att undvika att det drabbas av en värmechock. Låt det stå några timmar på en sval plats, innan du tar in det i huset eller lägenheten. Sedan ska man faktiskt snitta granen, på samma sätt som när man snittar blommor.

– Man sågar bara rakt av. Det behövs några färska öppningar i stammen. Det gör att granen lättare tar upp vatten, säger Marianne Eriksson, kommunikationsansvarig på LRF Skogsägarna.

Slutligen, när granen väl placerats i julgransfoten, ska man fylla på rejält med vatten, särskilt första dygnet. Det är dessutom bra att duscha granen med vatten eftersom den gillar hög luftfuktighet.

– Tänk också på att inte placera granen nära krukväxter. Granar är aggressiva och utsöndrar terpener som andra växter ogillar, säger Marianne Eriksson.