Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så populärt är Jamtli

Jamtli är unik på många sätt, men hur står sig populariteten i jämförelse med andra länsmuseer i landet?

Jamtli har i princip lika många besökare på sommaren som på vintern vilket är unikt jämfört med de övriga länsmuseerna i Sverige.

52 procent av det totala antalet besökare besökte Jamtli sommartid under 2013.

Annars är sommaren är den mest aktiva perioden på de flesta museer i landet. Enligt en kartläggning som Riksförbundet Sveriges museer har gjort sker 39 procent av besöken på länsmuseerna under perioden maj till augusti.

– Museer är ett säkert kort oavsett väderlek. Är det soligt väljer man kanske ett utomhusmuseum och vid regnrusk erbjuder museerna en givande upplevelse inomhus, säger Mats Persson, generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer, i en presskommentar.

Förra året besökte totalt 201 296 personer Jamtli, varav 104 227 på sommaren, och det sätter Jamtli på en tredjeplats bland landets 20 länsmuseer.

Bara Gotlands- och Bohusläns länsmuseer har fler besökare.

– Det är glädjande att så många besöker våra museer. Enligt en ny undersökning besöker sju av tio svenskar ett museum på sommaren. Under ett år har landets museer inte mindre än 17,4 miljoner besök, säger Mats Persson.

Undersökningen är genomförd bland länsmuseer och bygger på museernas besöksstatistik för perioden maj – augusti 2013.