Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så placerar du lokalpatriotiskt

Investera i Dalarna, Småland eller Västernorrland?

Annons

Investera i Dalarna, Småland eller Västernorrland? Genom regionfonder kan man som fondsparare placera lokalpatriotiskt. Men smala fonder kan betyda högre risk.

Börsbolagen utanför storstadsregionerna går bättre än genomsnittet. Bäst går bolagen i regioner utanför Stockholm som i Dalarna och Småland, enligt en sammanställning som gjorts av DI.

Hur kan man då investera i välskötta vinstrika bolag ute i regionerna? En möjlighet är att välja en fond som inriktar sig på en särskild region.

Det kan absolut ses som en lokalpatriotisk placering, säger Niklas Larsson som är Sparekonom på Spiltan Fonder som står bakom två regionfonder med inriktning på Dalarna respektive Småland.

Vi investerar i välskötta bolag i regionen, vilket ger en bra placering. Men det gynnar även regionen eftersom det tillförs pengar till regionen vilket gör det möjligt för företagen att expandera och behålla personal.  

Spiltan Fonders regionala fonder har båda 60 procent av tillgångarna i företag med verksamhet i regionen, och resten i andra svenska företag.

Det finns en tanke bakom det. Dalarna där vi startade vår första regionala fond har inte tillräckligt många börsbolag för att förvalta en fond på ett effektivt sätt. Risken finns då att förvaltaren inte kan förvalta som han vill. I Småland finns det betydligt fler bolag, men vi har ändå valt att ha möjlighet att ta med de favoritbolag vi har utanför regionen.

Högriskfonder

Men vill man placera lokalpatriotiskt måste man vara medveten om riskerna.

De regionala fonderna har ju gått bra en tid, säger Sofia Ullerstam som är Privata Affärers fondreporter. Men det kan snabbt förändras. Ju smalare fond desto större risk. Dessa fonder har ett mindre urval av företag att välja på och har ofta innehav i färre företag än en vanlig bred Sverigefond. Men har man förankring i regionen och vill stödja de lokala företagen kan det vara ett sätt att bredda sina investeringar.  

En väg till tillväxtmarknader

Niklas Larsson menar dock att det också går att nå tillväxtmarknader genom att investera lokalt.

Sverige har alltid varit ett exportland. Genom Boliden kan man indirekt nå den kinesiska marknaden utan att ta någon valutarisk, säger Niklas Larsson. Det är intressant att bankerna generellt uppmanar oss att skicka våra pengar väldigt långt bort. Först rekommenderas man att grunda med en globalfond och sedan fylla på med tillväxtfonderna. Men vad du än gör så sitter du med en stor valutarisk.

Niklas Larsson är också förvånad över att intresset inte är större från storbankerna. Idag handlas Spiltans Fonder hos nätmäklarna och inom PPM systemet, men han får många påstötningar från sparare som vill investera lokalt, men ändå genom sin bank.

Vi vill få med produkten på deras plattformar men intresset är väldigt lågt. Bankerna talar gärna om att man vill finnas till för sina kunder i regionen, men ger dem inga möjligheter att delta i utvecklingen med sitt sparande.

Not: För att läsa mer om de olika svenska regionalfonderna kan du gå till http://www.privataaffarer.se/fonder/200910/har-ar-de-svenska-regionfonderna/index.xml

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Annons