Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket minskar antalet heltidsjordbruk i länet

Sedan 2007 har antalet heltidsjordbruk i Jämtlands län minskat från 351 till 272 jordbruk 2016. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Det är inte bara i Jämtlands län som antalet heltidsjordbruk minskar. I övriga län har de minskat med mellan 7 och 29 procent. Sammantaget har antalet heltidsjordbruk minskat med 17 procent i hela landet.

– Husdjursskötsel är den största inriktningen bland heltidsjordbruk och det är också där som antalet företag har minskat mest i absoluta tal. Särskilt antalet företag med mjölkkor har gått ner mycket, säger Johan Holmer, statistiker på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

I statistiken som Jordbruksverket tagit fram så klassas ett heltidsjordbruk som ett företag med en verksamhet som kräver minst 1 600 timmars arbete per år. 2016 fanns det knappt 15 000 heltidsjordbruk i landet.

Heltidsjordbruken stod 2016 för en fjärdedel av alla jordbruksföretag och brukade nästan tre fjärdedelar av den totala jordbruksmarken. Statistiken från Jordbruksverket visar även att arealen som brukas av heltidsjordbruk har ökat med nästan 4 procent sedan 2007.

Mer läsning:

Petter Bergner: Fem kor väger mindre än en tung kemisk industri

Debatt: ”Världens bästa bönder” behöver bättre lönsamhet

Centerpartiet vill förbjuda nya skatter för jordbruket