Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket kostar sophämtningen

Priset på sophämtning varierar kraftigt i landet.

Även i länet är det skillnader mellan de olika kommunerna.

Sopåkarna Daniel Björklund och Ulrika Hägglund är på en av veckans två större turer inne i centrala Östersund.

– Vi hämtar sopor tisdagar och fredagar här inne. Men även på måndagar och onsdagar. Då är vi på små ställen, säger Daniel Björklund.

Det första man märker är frånvaron av stank.

– Det luktar mindre än man tror, säger Ulrika Hägglund.

– På sommaren är det lite mer. Men ändå inte så farligt, säger Daniel Björklund.

I villaområdena i Östersund hämtar man sopor varannan vecka. De som bor där tillhör de som kommer billigast undan i länet.

Intresseorganisationen Villaägarnas riksförbund har låtit göra en jämförelse i kostnader för sophämtning i landets kommuner. Kartläggningen visar att det skiljer sig över 4 000 kronor mellan den dyraste (Gotland, 5 419 kronor) och den billigaste (Storfors, 1009 kronor) kommunen.

Generellt kan man säga att länets kommuner ligger i ett mellanskikt. Ingen kommun är jättedyr. Men ingen är heller bland landets billigaste.

Härjedalen är värst med 2 910 kronor för sophämtning varannan vecka av ett 190-literskärl. Billigast är Strömsund med 2 113 kronor.

Daniel Björklund och Ulrika Hägglund hämtar in soptunnor, eller sopkärl som de formellt kallas. Antingen från soprum eller direkt från gatan.

Beroende på om det är matavfall eller vanligt skräp så tippas de in i två olika fack på sopbilen.

– Vi har ju de som brukar säga att det blandas inne i sopbilen och att det inte spelar någon roll. Det får man ju höra en del. Men så är det ju inte, säger Daniel med en road min.

Tvärtom mot vad man kanske tror så är sophämtningen inte dyrare i glesbefolkade kommuner med stora avstånd. Ett exempel är Strömsund som är billigast i länet men den näst största kommunen.

Enligt Villaägarna så är en möjlig förklaring att kommuner med större och dyrare förvaltningar får en dyrare sophämtning.

Daniel och UIrika tömmer inte alla soptunnor. De lämnar till exempel tunnorna för grovt avfall. Och det är inte säkert hur länge de tunnorna alls kommer finnas kvar i soprummen.

– Meningen är att de ska bort. Tanken är att man ska sortera mer, säger Daniel Björklund.