Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket är din skog värd

De senaste åren har priset på skog rasat.
Men jämfört med för tio år sedan är priserna fortfarande höga.
– Det vi märker är att sågtimmer är relativt säkert, säger Mikael Mattsson, skogsrådgivare på konsulten Meraskog.

LRF konsult släppte på fredagen sin årliga sammanställning av skogsmarkspriserna. Uppgifterna bygger på prisstatistik från skogsaffärer över hela landet under 2013.

I Jämtland och Härjedalen så är snittpriset 254 kronor per skogskubikmeter. En minskning från rekordåret 2010 (299 kronor) med 15 procent. Däremot är skogskubikmeterpriset fortfarande 67 procent högre än vad det var för tio år sedan (2013, 135 kronor). Priserna varierar mellan olika fastigheter.

– Jag håller på med en fastighet där priset är 307 kronor per skogskubikmeter, säger Lars-Anders Jonsson på LRF konsult.

Ulf Nilsson är relativt färsk som ägare av skog. 2008 köpte han sitt första skifte. Det har blivit några till sedan dess. Han fortsätter att köpa skog trots den dipp i skogspriser som märkts av de senaste åren.

– Det är bättre än aktier. Jag gillar också att jaga och att vara ute i skogen. Det är en del av det, säger han.

Mikael Mattsson på konsulten Meraskog är försiktigt optimistisk när det gäller efterfrågan på trä och massa. Ett potentiellt hot är digitaliseringen av

– När det gäller dagspressen så ser vi att efterfrågan på pappersmassa tvärdyker. Däremot finns det andra områden där det går bra. Som sågtimmer. Efter en tid där det gått tungt så har sågverken börjat gå bättre och bättre, säger Mikael Mattsson i en snabbanalys av marknaden.