Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns vi nyhetsåret 2008 i länet

LT berättar idag om några av de dominerande nyhets-händelserna i länet under fjolåret, med löpsedlar och korta texter att återknyta till och reflektera över.

Annons

11 januari

Ekonomin går på högvarv och finansmannen Maths O Sundqvist har visioner om ett stort idrottskomplex på Stadsdel Norr.

En inomhushall för bandy, en 2, 5 kilometer lång skidtunnel, en uppvärmd tävlingsbana för travsport. Dessutom en paketlösning för inomhussporter som löser basketens lokalproblem. Uppskattat pris: minst en halv miljard.

23 januari

Racklöfska skolan eldhärjas svårt när en explosionsartad brand sprider sig från en slöjdsal till hela byggnaden. Brandmännen fick inrikta sig på att rädda intilliggande byggnader. Efter en lång utredning kunde polisen inte hitta någon naturlig orsak till branden.

25 januari

Polisen får genombrott i utredningen om badhusbranden i Brunflo sedan uppgifter tillkommit som pekar ut tre ungdomar som misstänkta. Branden totalförstörde badet sommaren 2007. En 15-årig flicka åtalades och dömdes. Två flickor under 15 år blev indragna i rättegången, men de åtalades inte på grund av sin ålder. Samtliga kunde knytas till en toalett på badet där branden startade.

28 januari

Efter 16 timmar kan två män som kört fast i en ravin räddas av fjällräddare sedan de fastnat på leden mellan Lofsdalen och Lillhärdal.

Männen körde fast i en ravin och larmade polisen sedan de fått slut på bränsle. De hade pulka och proviant med sig.

9 februari

VM i skidskytte invigs i Östersund och tävlingarna blev en stor publikframgång som följdes av en ännu större TV-publik. Polisen tömde häktet inför tävlingsveckan men få ingripanden behövde göras på krogar och nöjesställen.

14 februari

På isvägen mellan Sunne och Vällviken föder Stina Andersson en dotter när hon och maken Per-Arne Ottosson var på väg till BB i Östersund.

Värkarna tilltog och mitt ute på isvägen skrek Stina att Per-Arne måste stanna bilen eftersom barnet var på väg. Via mobiltelefon fick paret reda på vad de skulle göra och hur av barnmorskan.

7 mars

Polarhunds-VM genomförs i Åsarna och det trivsamma arrangemanget samlar omkring 2 000 polarhundar. Publikintresset hade behövt vara större, framkom det senare när det stod klart att några av eldsjälarna bakom tävlingarna tvingats ta personliga lån för att gå i mål med arrangemanget.

9 april

Riksdagsman Gunnar Sandberg, s, har under flera år kunnat läsa känslig post till högt uppsatta personer inom Byggnads.

Den felaktiga vidarebefordringen av e-post rullade på under sex år, efter att han blev tjänstledig för riksdagsuppdraget. Nu i december stod det klart att Gunnar Sandberg förlorar sitt arbete på Byggnads efter en segdragen tvist med arbetsgivaren, på grund av det här.

16 april

Flextronics i Odenskog lägger ner verksamheten i Östersund och 400 personer förlorar sina jobb. Brist på kunder till företagets produkter anges som orsak och därmed går en 45-årig epok i Östersund i graven. Ericsson startade fabriken och efter många år lade företaget ut tillverkningen till Solectron som drev den innan Flextronics tog över.

22 april

Det uppstår debatt sedan LT skrivit om att kossorna i länet, som ska äta ekologiskt hö för att producera kravmärkt mjölk, får vanligt foder inblandat i sin mat. Med kravmärkt menas att fodret ska växa med naturligt gödsel och utan besprutningar. Men Jordbruksverket gav dispens för att blanda 15 procent vanligt foder i det kravmärkta, vilket hängde ihop med den dåliga skörden under 2007.

26 april

En man och en kvinna i 60-årsåldern drunknar sedan de kört genom isen med skoter på Lövsjön, norr om Föllinge. Även den sökpatrull som skickades ut för att leta efter paret körde genom isen några hundra meter från land, men klarade sig.

3 juni

18 personer åtalas i en stor knarkhärva där huvudmannen är en 24-åring som enligt åtalet dragit in drygt 400 000 kronor genom amfetaminaffärer. Över 30 personer var ett tag misstänkta, de flesta i köparledet, och huvudmannen dömdes senare till ett långt fängelsestraff.

20 juni

Två unga personer omkommer när deras motorsegelflygplan kraschar på Optands flygfält. Sannolikt har dåligt väder påverkat flygningen i samband med landningen på flygfältet, enligt statens Haverikommission. Inga problem rapporterades till flygledaren innan krasch och piloten hade segelflugit mycket.

21 juli

På morgonen hittas en 63-årig man svårt skadat sedan han kraschat med sitt ensitsiga sportflygplan på en skogsväg i Grytan. En man som rastade sina hundar såg flygplanet ligga vid sidan av vägen, han gick närmare och kunde konstatera att flygplansvraket rörde sig. Piloten hade överlevt med smärtsamma skador men hur länge han legat på platsen var oklart.

5 augusti

Under Yran blir en krögare bestulen på inkomsterna från ett av tälten vid krogstråket. Någon passade på att besöka krögarens hem där inkomster från Yranveckan förvarades i ett låst vapenskåp. Tjuven hittade nyckeln och närmare 700 000 kronor i kontanter stals. Den grova stölden är fortfarande ouppklarad.

16 augusti

Moskén i Strömsund drabbas av brand och tämligen omgående framkommer uppgifter som tyder på att branden är anlagd. Rasistiskt klotter och glåpord mot församlingsmedlemmar har förekommit tidigare. Efter några dagar erkände en ung man att han anlagt branden.

28 augusti

En 48-årig man beväpnad med yxa går in på Ica Kvantum i Odensala och angriper två personer. En butikskund träffas i huvudet och en anställd träffas av ett slag på armen. En annan kund, Kalle Rosén, ingrep. Med en välriktad spark i ryggen bringades yxmannen ned på golvet och hölls fast. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård för flera mordförsök i samband med händelsen.

2 september

Två älgjägare hittar kroppen efter en yngre man som är den 24-årige man som försvann drygt en månad tidigare utanför Ytterhogdal. Kroppen hittades i skogsbrynet vid ett hygge. 24-åringen försvann från sina kompisar sedan de fått bensinstopp på vägen mellan Lillhärdal och Sveg och kommit ifrån varandra när de skulle söka hjälp.

7 oktober

Polisen inleder en omfattande jakt på bankrånare som slog till mot Handelsbankens kontor i Åre strax efter nio på morgonen. Maskerade män tog med sig en mycket stor summa pengar från bankboxar som de bröt upp. Anställda lämnade lokalerna sedan en av dem öppnat toalettdörren och befunnit sig ansikte mot ansikte med en maskerad man. Två maskerade män iakttogs när de slog in fönstret till toaletten på husets baksida. Samtliga flydde med bil och är fortfarande på fri fot.

23 oktober

Cision lägger ner Östersundskontoret på Rådhusgatan, trots att det har gått bra för dem. Bara 15 personer får stanna kvar i Östersund. De övriga 56 förlorar sina jobb när företaget ska kraftsamla till Stockholm där de flesta kunderna finns. Verksamheten är inriktad på bevakning av media.

5 november

Det första av flera bombhot dyker upp. Polisen får larm om en låda med ordet ”Bomb” utanför Lidl på Rådhusgatan. Bombgruppen kallas in och i lådan finns spår som leder till att två tonårstjejer senare erkänner.

8 november

Polisens bombgrupp skjuter sönder två kartonger efter ett bombhot mot Konsum i Brunflo samt ett intill Högboms el på söder i Östersund. I ena fallet har polisen fått fram två misstänkta.

11 november

Finanskrisen knäcker banken Carnegie som tas över av staten. Orsaken hänger ihop med stora lån till en enskild kund som uppges vara Maths O Sundqvist. Lån som orsakat banken kreditförluster i miljardklassen. Händelsen är unik. Aldrig tidigare har stora lån till en enskild person i Jämtland knäckt en bank. Enligt Finansinspektionen tog Carnegie ”exceptionellt stora risker” genom att låna ut stora summor på det här sättet.

11 november

ACB lägger ner sin fabrik i Svenstavik. All verksamhet kommer att koncentreras till anläggningen i Skanderåsen. Därmed mister 25 personer sina jobb. Genom att flytta delar av utrustningen och delar av personalen från Svenstavik till Skanderåsen ska tillverkningen av fler Ikea-produkter göras mer kostnadseffektiv.

17 november

Tre ungdomar mister livet i en singelolycka på E 14 några hundra meter öster om Trångsviken vid fyratiden på morgonen. Många sörjande samlades på olycksplatsen där marken smyckades med blommor.

18 november

Ännu ett falskt bomblarm. Den här gången sköt bombgruppen sönder en kartong utanför sjukhuset. Vissa spår finns och utredningen fortsätter.

22 november

Golvfabriken i Bräcke förlorar enda kunden Ikea och hela personalstyrkan varslats om uppsägning. 13 personer samt platschefen har jobbat för ägaren Maths O Sundqvist som satsat mycket stora belopp i fabriken.

25 november

Miljardprojektet Björntanden läggs ner. Det kombinerade hotell- och arenabygget på Frösön jobbades fram under sju år tillsammans med topparkitekten Björn Wingårdh. I finanskrisens spår beslutar finansmannen Maths O Sundqvist och köpman Bert Sjödin att projektet inte ska genomföras.

12 december

Varslen duggar tätt i länet och nu är det Strömsundsföretaget Engcons tur att minska personalstyrkan med 31 personer. Företaget Sykes i Sveg varslar också 24 anställda om uppsägning. Över 1 100 personer har varslats om uppsägning i Jämtlands län det senaste året. En betydligt större andel än riket i stort.

15 december

Moderata ungdomsförbundet centralt utesluter Jonas Bysell som är distriktsordförande i Jämtland. Han anses ha skadad det Moderata ungdomsförbundets syfte. Vid distriktsstämman i Göteborg i slutet av november kom Bysell till middagen iklädd endast badbyxor. Han omhändertogs av polisen på grund av hög berusning och blev anmäld misstänkt för misshandel.

20 december

Efter att ha suttit häktad drygt ett år åtalas en 47-årig norrman misstänkt för mord på sin norska flickvän när de bodde i en campingstuga på Östersunds camping den 14 april 2007. Han anklagas för att ha förgiftat kvinnan genom att tvinga, eller vilseleda henne, att inta läkemedel som innehåller bland annat smärtstillande och lugnande medel. Det ledde till en kombinationsförgiftning. Norrmannen misstänks vidare för att ha skurit kvinnan i underlivet.

Mer läsning

Annons