Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så maxar du föräldrapenningen som egenföretagare

För den som är egenföretagare är de snåriga reglerna om föräldrapenning ännu mer komplicerade.

Annons

För den som är egenföretagare är de snåriga reglerna om föräldrapenning ännu mer komplicerade. Här är Privata Affärers tips för att få ut mest av försäkringen.

Är du egenföretagare kan den sjulpenningsgrundande inkomsten , SGI, beräknas annorlunda än för löntagare. Det ger också annorlunda regler för föräldraförsäkringen. Här är några tips att tänka på:

Ta ut rejäl lön om du har aktiebolag!

Om du arbetar i ditt eget aktiebolag räknas du som anställd och inte som egenföretagare. Därför är det viktigt att du tagit ut en rejäl lön året innan du blir förälder. Det är denna lön som Försäkringskassan grundar din SGI på.

Egenföretagare se upp!

För de som har enskild firma eller handelsbolag är det jämförelseinkomsten som räknas. Detta innebär att föräldrapenningen inte baseras på vad du tjänat utan vad en anställd i en motsvarande firma tjänar. Detta sänker ofta SGI:n och kan bli en besvikelse för många egenföretagare.

Denna regel diskuteras dock just nu och kan komma att tas bort från 1 juli 2010. Som egenföretagare förlorar du alltid på den här regeln, det blir aldrig mer fördelaktigt för dig. Å andra sidan gynnas de egenföretagare som är under ett uppbyggnadsskede. Dessa regler är väldigt generösa.

- Även här får man SGI motsvarande vad en anställd skulle ha fått, även om firman inte riktigt kommit igång, säger Mats Mattson, på Försäkringskassan.

Så mycket pengar får du:

Föräldrapenningen baseras på din SGI. Den som jobbat heltid får 0,776% av sin tidigare heltidslön i föräldrapenning under 390 av 480 dagar (förutsatt att du inte slår i taket). De sista 90 dagarna är på grundnivå, vilket innebär 180 kr /dag.


Ett exempel:

Cecilia jobbar som egenföretagare och tar ut 35 000 kr per månad i lön. Försäkringskassan bedömer dock att en anställd på motsvarande firma tjänar 25 000 kr. Cecilias föräldrapenning kommer därför baseras på det lägre beloppet och hon får ut omkring 19 400 kr när hon är föräldraledig.

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons