Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så måste vi förbereda oss

Annons

Enligt uppgift från regeringen kommer Härjedalen och Jämtland att få bilda egen region 2015. Det här är en väldigt viktig händelse i landskapens historia som vi alla måste försöka ta till oss och förstå vad det innebär och framför allt ta reda på fakta. Som jag ser det så är det nu väldigt viktigt att det görs på rätt sätt, det vill säga att man bygger en organisation från grunden efter de behov som föreligger med andra ord en väl avvägd och anpassad organisation varken för liten och framför allt inte för stor.

Man kan jämföra med att bygga ett hus. Då är man noga och undersöker grundförhållanden innan man anlägger grunden, att husets storlek byggs efter de behov som skall gälla, således bygger man inte taket först. Men om man överför nuvarande administration från landstinget och regionförbundet omkring 600 + 200 tjänster så byggs organisationen uppifrån alltså taket först.

På 1970 -talet var det 16 tjänstemän i administrationen på landstinget, då var befolkningen cirka 150 000 invånare och nu är vi bara cirka 125 000. Alltså en avsevärd minskning och minskningen fortsätter medan tjänstemännen ökat med nästan 800.

Rimligtvis måste det finnas möjligheter till en förändring och därmed en avsevärd kostnadsminskning i ett landsting som år efter år går med rejäla underskott.

Tar man dessutom hänsyn till de upparbetade pensionsskulderna som uppgår till cirka 2,5 miljarder kronor, ja då är det riktigt illa.

Vi står inför en krissituation i vårt landsting. Kan det bli föremål för en tvångsförvaltning?

Med andra ord krävs här rejäla insatser för att rätta till och anpassa storleken på administrationen i uppbyggandet av vår nya region.

För att detta ska vara möjligt får absolut inte partipolitiken råda utan det måste ske i samförstånd. Sunt bondförnuft måste användas, viket både härjedalingar och jämtar är begåvade med.

Ta gärna reda på vad "Framtid Jämtland" har skrivit i två av sina skrifter.

Jag vill på det här sättet göra allmänheten uppmärksam på vad som sker idag och att vi tillsammans måste vara med och påverka vår gemensamma framtid i den nya regionen.

Sture Persson (M) Kandidat i landstingsvalet 2014

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel