Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många jobb har vindkraften gett

Vindkraften gav under förra året 600 heltidsarbeten i Jämtland. Och branschen växer ännu mer.

Vindkraftcentrum.se är ett kommunalt och EU-finansierat projekt som har i uppdrag att upplysa om var och när det byggs vindkraft i länet, och att informera om vilka möjligheter detta ger för invånare och företag.

På en presskonferens berättar Torbjörn Laxvik som är projektledare att vindkraftsbranschen i Jämtland gav under förra året 600 heltidsarbeten. År 2011 låg siffran på 200. Med andra ord så växer vindkraftsbranschen i rask takt, och klimathot kan vara en av anledningarna.

– Sedan finns det ju pengar att tjäna på energi, och pengar är också en anledning till att det växer, säger Torbjörn Laxvik.

I Strömsund har det sedan 2006 funnits en utbildning som hittills producerat 140-150 vindkraftstekniker.

– Eftersom branschen växer satsar vi på utbildning, säger Mona Sehlin som är delprojektledare för arbetsmarknad inom projektet.

– Utbildningen ger bra jobb och praktikplatser, och vindkraftsbranschens utveckling är ett kanonläge för unga i inlandet.

Just nu upptas ungefär en tredjedel av branschen av utländsk arbetskraft. I takt med tiden kommer detta att förändras när fler och fler lokala aktörer, vad gäller alltifrån anläggningsjobb till teknikeryrken, kommer att ta del av branschen.

Ytterligare en aspekt av det hela är att Norge, både vad gäller statliga och privata aktörer, intresserar sig för Jämtland och så att säga "knackar på dörren". Torbjörn Laxvik menar att den jämtländska branschen är intressant för att den kommit en bit på vägen och för att det finns kompetens att hämta här. Han trycker även på att det finns möjligheter både för små företagare i områden där det byggs och dagens unga att ta del av och utnyttja den bransch som nu växer.