Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många jobb ger vindkraften

Vindkraften ger allt fler jobb i länet. Enligt en färsk undersökning var det bortåt 100 fler årsarbeten i branschen förra året jämfört med året innan. Nämligen 300.

Vindkraftcentrum.se har för andra året i rad låtit H1 Communication på Frösön ta reda på hur mycket jobb det lagts ned i vindkraftbranschen under det senaste året. När 100-talet företag som gjort jobb i branschen fått frågan och arbetade timmar lagts ihop blir resultatet för 2012 cirka 300 årsarbeten. Runt 100 fler jämfört med 2011.

Årsarbeten är ett lite lurigt begrepp som ofta missförstås och kan inte direkt översättas till jobb. 300 årsarbeten motsvarar 300 heltidsarbeten under ett år. Eller 30 heltidstjänster under tio år.

Och summeringen som är gjord sträcker sig från arkeologitjänster via grävmaskinjobb till vindkraftstekniker i en färdig park.

Det mesta av jobben som räknats nu är kortsiktiga och utförs under byggfasen. Å andra sidan finns planer på 1500 verk i länet, så denna fas kan ju utsträckas under tio år. Eller så.

Vad vi å andra sidan vet just nu är att det är investeringsbeslut tagna för 260 verk, vilket motsvarar en investering på tio miljarder kronor som arbetar ett par år framåt. Det betyder mängder av jobb- och affärsmöjligheter.

Hur många regionala arbetstillfällen det till slut blir till följd av vindkraftsatsningarna beror på hur vi själva agerar, skaffar kompetens och investerar i utbildningar.

Kring vindkrafttekniker- och montörsutbildningarna i Strömsund och höghöjdsträningen i Gåxsjö vill Vindkraftcentrum.se utveckla ett utbildningscenter med bemanningsföretag, rekryteringsfunktioner, utbildningsföretag och även ge högskolekurser. Detta i samarbete med andra utbildningsanordnare i länet.

Här ska företag som vill in i branschen, som elektriker och montörer, kunna utbilda sin personal för höghöjdsjobb och certifieras för jobb åt de stora turbinleverantörerna.

De flesta länsföretag som gjort jobb i branschen är entreprenörer inom skog, väg och transporter. Nu hyser vi förhoppningar om tillverkning också. Längt gångna planer finns på en monteringsfabrik för turbiner i Jämtland. När den blir verklighet finns möjligheter för länets industri att bli underleverantörer.

Turbinen är av norskt fabrikat och på andra sidan gränsen i Tröndelag finns ett vindkraftskluster, ett samarbete mellan företag som erbjuder varor och tjänster. Från denna norska horisont är Jämtlands län en nära marknad med ett helt annat kostnadsläge.

Från norsk sida är det nu ett antal företag som nu söker affärskontakter och partners för etableringar i vårt län.

Ett av skälen är att Jämtlands län ligger i framkant i vindkraftsutbyggnaden. Förutom tillverkningsindustri handlar det om service och underhåll, logistik, utbildningsföretag och teknikutveckling.

Just nu pågår också ett arbete för att skapa gemensamma forskningsprojekt över kölen. Trondheim är Norges teknikhuvudstad och högskolor och universitet i området vill samarbeta med Mittuniversitetet som ligger långt framme vad gäller sensorforskning och söker lösningar för vindkraft i kallt klimat.

Nå, mer stadigvarande arbetstillfällen blir det när parkerna är färdigbyggda. Nya siffror säger att vindkraftsparken i Havsnäs i Strömsunds kommun ger motsvarande 18,5 fasta långssiktiga heltidsjobb, varav 16 lokala. Parken med 48 verk har varit i drift i två år.

Använder man siffran och gör ett överslag vad gäller de 260 verk som byggs här nu ger den 100 jobb i 20–25 år. Av dessa blir knappt hälften jobb som vindkrafttekniker.

Sammantaget finns och växer vindkraftbranschen. Bakom Vindkraftcentrum.se står länets kommuner och Länsstyrelsen i Jämtlands län. Vi synliggör jobb- och affärsmöjligheterna för att vindkraftsutbyggnaden ska göra största möjliga lokala nytta.

Även om det inte är för den lokala nyttans skull vindkraften byggs – skälet är ju klimathotet.

Torbjörn Laxvik, projektledare Vindkraftcentrum.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel