Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många fartsyndare fångas av fasta kameror i länet varje dag

Nästan tio personer varje dag har kört för fort och registrerats av länets fartkameror under årets första sex månader.

Från januari till och med juni i år har sammanlagt 1658 fordon registrerats av de automatiska trafiksäkerhetskameror som finns i länet, enligt siffror från Rikspolisstyrelsen.

Rikspolisstyrelsens analyser visar också att dödsolyckorna i landet har minskat med 60 procent på vägar där kameror används. Antalet svårt skadade har också minskat, med 30 procent.

– Det är helt klart att fartkamerorna räddar liv, säger Christer Görsten, som arbetar som utredare inom länets polismyndighet på trafikavdelningen.

– Vi vet att hastigheten har sjunkit på de sträckor det finns kameror. Hastigheten har stor betydelse för följden av en trafikolycka.

Men det är inte bara de fasta kamerorna som bevakar hastigheterna. Polisen gör det också, dessutom mer än någonsin.

– Vi kontrollerar hastigheter nu i större omfattning än tidigare. Vi har fler laserutrustningar nu och mer personal som är utbildade att använda den, säger Christer Görsten.

Han tror att polisens manuella kontroller har större betydelse och får mer verkan än de fasta kamerorna, bland annat för att polisen kan stå vart som helst med sin laserutrustning.

Polismyndigheten har också en buss som kan ställas upp och är utrustad med radar som kan kopplas upp på motsvarande sätt som kamerorna. Där registreras fartsyndare på samma sätt som de fasta kamerorna, genom att information skickas till sektionen för automatisk trafiksäkerhetskontroll i Kiruna.